open-navfaktor-logo
search
Likvidiran u Istanbulu
Turska policija oglasila se u vezi s ubistvom vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića
Jovan Vukotić, vođa škaljarskog klana koji je 8. septembra ove godine ubijen u Istanbulu, na teritoriji Turske ušao je s falsifikovanim dokumentima na ime Predrag Popović, a pethodno je podvrgnut operaciji izmjene lica, saopćeno je iz turske policije.
08.12.2022. u 20:18
get url
text

Iz Odjela turske policije za sigurnost, borbu protiv krijumčarenja i organiziranog kriminala (KOM) naveli su kako je u vezi vođe škaljarskog klana Jovanom Vukotićem, o kojem su se ranije oglašavali, bilo neophodno objaviti nove informacije zbog, kako su naveli, "upornog dezinformisanja".

Podsjetili su kako je Vukotić, koji je bio stanovnik Srbije i Crne Gore i za kojim je bila raspisana crvena potjernica, 8. septembra 2018. godine uhapšen u Antaliji, te je dva dana kasnije, iz sigurnosnih razloga, sa vrećom preko glave predat zamjeniku ministra unutrašnjih poslova Srbije s još pet službenika u pratnji.

Vukotić je potom proveo 15 mjeseci u zatvoru u Srbiji, nakon čega je predat Crnoj Gori gdje je opet nakon kraćeg boravka u zatvoru pušten na slobodu.

Iz turske policije navode kako su ove informacije dobili pisanim putem od relevantnih zemalja nakon što je Vukotić ubijen u oružanom napadu u Istanbulu, 8. septembra ove godine.

Navedeno je kako je "Vukotić ilegalno ušao u Tursku s pasošem koji je nabavio na Kosovu pod lažnim imenom Predrag Popović, prethodno je podvrgnut operaciji izmjene lica".

U akcijama sprovedenim 12. i 13. septembra, u okviru istrage nakon ubistva Vukotića, privedeno je 20 osumnjičenih, među kojima je 13 osoba određen pritvor, uključujući tri člana kriminalne organizacije KAVAC.

Iz MUP-a su podsjetili kako snage sigurnosti nastavljaju s aktivnostima borbe protiv kriminala i rade na hapšenju osoba koje imaju status bjegunca, a za koje je utvrđeno da su pobjegle u različite zemlje.

S tim u vezi, Turskoj je izručeno 12 članova zločinačkih organizacija iz Sjeverne Makedonije, Gruzije, Albanije i Njemačke. Isto tako su mnogim državama izručena brojna lica, a osim Srbije među državama su Azerbejdžan, Bugarska, Ukrajina, Iran, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Pakistan, Gruzija, Australija.

- U okviru borbe protiv globalnog kriminala, jasno je da turska policijska služba odlučno pristupa ovom pitanju, koje je postalo problem svake zemlje u svijetu, stvarajući nove reflekse posljednjih pet-šest godina, tačnije od 15. jula 2016. U našoj zemlji se vidi da se sa velikom ozbiljnošću nastavljaju napori za izručenjima našoj zemlji kriminalaca koji su nakon počinjenja krivičnih djela pobjegli u druge zemlje - piše u saopćenju.

Naglasili su kako incident u slučaju Jovana Vukotića nije u potpunosti shvaćen.

VEZANI TEKST - Ubijen vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić

- Jovan Vukotić je uhapšen i deportovan u Srbiju 2018. godine kao rezultat naših napora, kao dio našeg odlučnog stava u borbi protiv transnacionalnih kriminalnih organizacija. Kao rezultat preduzetih mjera u vezi sa ovim organizacijama, on je ilegalno ušao u našu zemlju tako što je promijenio izgled lica i uzeo pasoš druge zemlje pod lažnim imenom. Rad u tom kontekstu nije bio ograničen samo na Jovana Vukotića, već pojedinci povezani sa mnogim važnim kriminalnim organizacijama nisu dobili priliku da se kriju u našoj zemlji i bili su deportovani - poručili su iz MUP-a.

Na kraju su dodali kako će nastaviti sa odlučnim stavom u borbi protiv kriminala i kriminalaca bez obzira na njihovo porijeklo.

Vukotić je ubijen 8. septembra na autoputu u istanbulskom okrugu Sisli, a smrtonosne hice ispalio je napadač s motocikla kojim je upravljao još jedan saučesnik.

Vukotić je ubijen u automobilu u kojem su u tom trenutku bili njegova supruga, maloljetno dijete i vozač, a niko od njih nije povrijeđen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.