open-navfaktor-logo
search
Hakan Fidan
Turski šef diplomatije upozorava: Kada se igrate s vatrom, u svakom trenutku može prerasti u nekontrolisani požar
Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan upozorio je u nedjelju na potencijalnu regionalnu eskalaciju tokom tekućih američkih zračnih napada na grupe koje podržava Iran.
04.02.2024. u 20:24
get url
text

VEZANI TEKST - SAD izveo val osvetničkih napada na Bliskom istoku, Iran poručio: Očekujte strašne posljedice

- Kada se igrate vatrom, ta vatra može u svakom trenutku prerasti u požar, postajući nekontrolisana. Ovdje se suočavamo s rizikom, a pitanje nekontrolisanosti stoji pred nama kao prijetnja - rekao je Fidan u intervjuu za jednu nacionalnu televiziju.

Izražavajući da je Turska u stalnim razgovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i regionalnim partnerima, Fidan je rekao:

- Moramo izbjeći širenje (konfrontacije) u regionu. Situacija nije dobra. Možemo se suočiti sa većom eskalacijom - rekao je on.

Ističući da se pitanje sigurnosti Izraela stalno postavlja u svjetskom javnom mnijenju, Fidan je rekao da Izrael daje prednost teritorijalnoj ekspanziji u odnosu na sigurnost. 

Rekao je da će se Izrael osjećati sigurno nakon što prestane da "laže" međunarodnoj zajednici i da Palestincima vlastitu državu.

Podsjetivši da su zemlje u regionu više puta izjavljivale da su spremne preuzeti odgovornost, Fidan je rekao:

- Kada smo ovaj put iznijeli rješenje o dvije države, osnovni faktor je bio naš prijedlog garantnog mehanizma, metodološki ga čineći različitim.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.