open-navfaktor-logo
search
Nepromišljena situacija
Turski zvaničnici osudili Švedsku jer je dozvolila vrijeđanje predsjednika Erdogana
Visoki turski zvaničnici osudili su u subotu Švedsku jer je dozvolila čin vrijeđanja predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u blizini turske ambasade u Stokholmu.
30.09.2023. u 14:36
get url
text

- Osuđujemo ružan napad na našeg predsjednika u blizini naše ambasade u Stokholmu - naveo je na platformi društvenih medija X Akif Cagatay Kilic, Erdoganov glavni savjetnik.

Dodao je da su sve vrste zločina i uvreda postale slobodne pod plaštom slobode u Švedskoj, gdje su zločini iz mržnje i teroristička propaganda postali uobičajeni.

Pozivajući švedske vlasti da okončaju ovu "nepromišljenu" situaciju i preduzmu potrebne mjere, on je rekao da njihov ravnodušan stav neće imati druge koristi od toga da postanu "marioneta u rukama terorističkih organizacija".

Portparol AK Partije Omer Celik rekao je da je vrijeđanje predsjednika Erdogana kršenje vrijednosti Republike Turske.

- Osuđujemo ružan napad na našeg predsjednika u blizini naše ambasade u Stokholmu. Švedske vlasti su odgovorne za ove napade - naveo je on na mreži X.

Naglasio je da se ne može se dozvoliti da zločini iz mržnje i teroristička propaganda ugroze demokratske vrijednosti, pozivajući švedske vlasti da zaustave zločine iz mržnje i terorističku propagandu.

- Nastavit ćemo odlučno da se borimo protiv svih napada usmjerenih na našeg predsjednika i vrijednosti Republike Turske - dodao je.

U Švedskoj, ispred turske ambasade u Stokholmu, je organizovana provokacija spaljivanja lutke sa likom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana pod policijskom zaštitom.

Dok traje proces članstva Švedske u NATO-u, na mnogim mjestima su se događale provokacije usmjerene prema Turskoj, turskoj zastavi, predsjedniku Erdoganu i Časnom Kur'anu.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.