open-navfaktor-logo
search
Godinu kasnije
Tužilaštvo HNK odlučilo: Nema provođenja istrage o saobraćajnoj nesreći u kojoj je stradala porodica Krstić
Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) odlučilo je da se neće provoditi istraga u predmetu protiv M. P. zbog krivičnog djela "teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa", a u vezi saobraćajne nesreće koja se dogodila 24. septembra 2022. kod Mostara u kojoj su poginule četiri osobe među kojima i M. P.
21.08.2023. u 18:06
get url
text

VEZANI TEKST - Kod Mostara poginula tri člana porodice Krstić, doktori se bore za život trogodišnje kćerke

U navedenoj nesreći učestvovala su četiri putnička motorna vozila marke "BMW X5", "BMW 3", "Mercedes" i "Renault Scenic", a smrtno su stradale tri osobe inicijala B. K., M. K. i jedno malodobno dijete u vozilu "Renault Scenic", osoba inicijala M.P. u vozilu "BMW X5"., dok je je više osoba zadobilo teške tjelesne povrede, saopćeno je iz Tužilaštva HNK.

- Kantonalno tužilaštvo odmah po saznanju poduzelo je sve zakonom propisane mjere i radnje, pa je zajedno s PU Mostar, PS za SP Mostar obavljen uviđaj na mjestu događaja, saslušani su brojni svjedoci, pribavljena je neophodna dokumentacija, te provedena sva potrebna vještačenja (obdukcija tijela smrtno stradalih osoba, mehaničko vještačenje tehničke ispravnosti vozila, prometno-tehnička, vještačenje alkohola u krvi, medicinska i ostala potrebna vještačenja), a sve s ciljem potpunog rasvjetljavanja svih okolnosti koje su dovele do ove saobraćajne nesreće sa tragičnim posljedicama - navodi se dalje u saopćenju.

Kako navode, na temelju uvida u kompletnu dokumentaciju prikupljenu od PU Mostar, PS za SP Mostar, te na temelju izjava svih saslušanih svjedoka - učesnika saobraćajne nesreće koji su bili u mogućnosti dati izjave, kao i predstavnika oštećene obitelji i na temelju svih provedenih vještačenja, odlučeno je da se neće provoditi istraga u ovom predmetu protiv M.P. zbog navedenog krivičnog djela, iz razloga postojanja drugih okolnosti koje isključuju krivično gonjenje - smrt počinitelja, odnosno iz razloga što je M. P., iz Čitluka, koji je navedenog dana upravljao putničkim motornim vozilom marke "BMW X 5" iz pravca Mostara u pravcu Čapljine, a da je pretjecanje otpočeo na mjestu gdje pretjecanje nije dopušteno i gdje nisu postojali uvjeti za sigurno pretjecanje.

Tim nepropisnim radnjama pretjecanja izazvana je saobraćajna nesreća, a neposredno nakon nesreće, nakon što je M. P. prebačen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar radi ukazivanja lijekarske pomoći, imenovani je preminuo.

Postupajuća tužiteljica u toku postupka saslušala je veći broj svjedoka, detaljno u svojoj odluci opisala i analizirala njihove izjave, te ocijenila kako pojedinačno tako i u njihovoj međusobnoj povezanosti, a čiji sadržaj je detaljno naveden u predmetnoj naredbi o neprovođenju istrage.

- Iz izjave svjedoka-očevidaca proizlazi da nije bilo nikakve "paralelne vožnje" dva vozila iz suprotnog pravca, nego je bilo samo jedno pretjecanje i to u trenutku neposredno pred saobraćajnu nesreću, na samom početku tunela ili u tunelu Zaton, gdje je prema prostorno vremenskoj analizi početak mjesta događaja saobraćajne nesreće od tunela Zaton u kojem je započeto pretjecanje do mjesta gdje se zaustavilo vozilo "BMW X5" na makadamskom proširenju - navode iz Tužilaštva.

VEZANI TEKST - Epilog stravične nesreće kod Mostara: Četvero poginulih, stradala skoro cijela porodica

Oštećena strana je, putem punomoćnika - advokatskog ureda, uložila žalbu na odluku tužiteljice, koju je Ured glavnog tužitelja uzeo u razmatranje i zbog složenosti i teških tragičnih posljedica nesreće detaljno analizirao, cijeneći sve provedene radnje tužiteljice, kao i pribavljenu dokumentaciju i prikupljene dokaze, te donio odluku kojom je odlučeno da se navodi žalbe ne mogu prihvatiti, odnosno da nisu utemeljeni, te je potvrdio odluku postupajuće tužiteljice zbog postojanja drugih okolnosti koje isključuju kazneno gonjenje počinitelja - smrti počinitelja.

Na ovakvu odluku Ureda glavnog tužitelja, oštećena strana može se u roku od 30 dana od primitka obratiti Federalnom tužilaštvu FBiH radi preispitivanja pravilne primjene krivičnog zakona Federacije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.