open-navfaktor-logo
search
Ekonomska analiza
Tuzlanski i Sarajevski kanton prikupili više poreza nego cijeli RS, evo šta nam to govori...
Prema podacima poreznih uprava Republika Srpska je od direktnih poreza, u prvih devet mjeseci ove godine, prikupila 2,676 milijardi KM, a Federacije Bosne i Hercegovine 5,458 milijardi. Zanimljivo je da su Sarajevski i Tuzlanski kanton prikupili 2,953 milijardi direktnih poreza, što je 277 miliona KM više od entiteta RS u cjelini.
11.10.2023. u 21:44
get url
text

Damir Bećirović, enonomski analitičar i doktor ekonomskih nauka, kaže da ovi podaci govore da je FBiH u ukupnoj ekonomskoj aktivnosti duplo jača od RS.

- S druge strane, moramo znati da FBiH ima duplo više stanovnika nego RS, stoga ne možemo donijeti zaključak da je veći entitet i značajno razvijeniji dio BiH. Najznačajnija industrijska središta predratne BiH poput Sarajeva, Zenice, Mostara i Tuzle, nakon Dejtonskog sporazuma, ostala su u FBiH. Ipak, kada pogledamo per capita razlika nije toliko drastična - pošanjava Bećirović.

Damir Bećirović

Iako predsjednik RS-a Milorad Dodik i drugi čelnici ovog entiteta, konstsntno ponavljaju da je ovaj entitet bolji dio BiH ta priča u ekonomskom smislu uopće ne stoji.

U prva tri kvartala na ime doprinosa na plaće u RS-u je naplaćeno 1,664 milijardi КМ, a u FBiH 3,704 milijarde. Kada je u pitanju porez na dobit u RS-u su naplećena 302,2 miliona, a u FBiH 514 miliona KM.

- Dobit preduzeća u FBiH je daleko veća, što znači da su preduzeća profitabilnija. RS u ekonomskom smislu definitvno nije bolji dio BiH. Međutim, nije ni FBiH značajno razvijenija, ali svakako jeste ispred i po obimu ukupne ekonomske aktivnosti i po profitabilnosti i produktivnosti - navodi Bećirović.

O usporedbi Sarajevskog i Tuzlanskog kantona s jedne strane i RS-a u cjelini Bećirović ističe da ta dva kantona imaju nešto malo manje stanovnika od RS-a.

- Sarajevo je u ekonomskom smislu puno razvijenije u odnosu na cijelu BiH. Elektroprivreda BiH i BH Telecom su stacionirani u Sarajevu i imaju dobre poslovne rezultate, a druga veoma važna stavka je IT sektor, koji je i u Tuzli i Sarajevu najrazvijeniji u BiH, generiše značajnu dobit, a i plaće su značajno veće u odnosu na prosjek - zaključuje Bećirović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.