open-navfaktor-logo
search
Pretresi
U akciji "Lim 2" uhapšeno 19 osoba zbog trgovine drogom
Devetnaest osoba je uhapšeno, a pretres je izvršen na 24 lokacije u Sarajevskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, u sklopu akcije kodnog naziva "Lim 2".
29.01.2020. u 10:53
get url
text

Jutros su je započeli pripadnici Federalne uprave policije po nalogu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, izjavila je glasnogovornica sarajevskog tužilaštva Azra Bavčić.

Akcija je izvedena zbog sprečavanja trgovine narkoticima, odnosno krivičnog djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga. Akcija je još u toku.

Kako je saopćeno iz FUP-a vrše se pretresi na 24 lokacije na području općina Novi Grad, Novo Sarajevo, Trnovo, Vogošća i Konjic. Uhapšene osobe predstavljaju grupu osoba koja je u cilju sticanja protupravne imovinske koristi za sebe i druge od avgusta 2019. do januara 2020. godine na području Kantona Sarajevo i šire, umišljajno i neovlašteno nabavljala, kupovala, držala, prenosila, nudila na prodaju i prodavala trećim licima opojne droge pri čemu su stekli veću novčanu dobit.

{$galerijaFotografija}

Prilikom pretresa do sada je pronađena i oduzeta značajna količina materije koja asocira na opojne droge heroin, amfetamin, cannabis sativa L i kokain, vage za precizno vaganje, novac, mobilni telefoni i SIM kartice, jedno p.m.v, te alat podesan za otuđenje p.m.v., kao i te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, u zakonskom roku biti predate na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo. Značajnu podršku prilikom provođenja ove istrage pružala je Obavještajno sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, dok u današnjim aktivnostima asistenciju pružaju pripadnici ministarstava unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona, saopćio je FUP.

fup1.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.