open-navfaktor-logo
search
Uočene nepravilnosti
U akciji Porezne uprave FBiH zapečaćena Gradska tržnica Goražde
U Udruženju poljoprivrednika Grada Goražda ogorčeni su činjenicom da su ostali i bez jedinog mjesta na kojem su mogli prodavati svoje proizvode
21.11.2019. u 14:52
get url
text

Prostor Gradske tržnice Goražde na kojem svoje proizvode subotom prodaju poljoprivredni proizvođači iz Goražda i susjednih gradova, zapečaćen je tokom akcije federalne Porezne uprave.

U Udruženju poljoprivrednika Grada Goražda ogorčeni su činjenicom da su ostali i bez jedinog mjesta na kojem su mogli prodavati svoje proizvode.

Prostor namjenjen za "zelenu pijacu" zapečatili su inspektori Porezne uprave FBiH, nakon uočenih nepravilnosti.

Prilikom kontrole pravnog lica Baustil d.o.o Sarajevo koje izdaje pod zakup tezge i prostor na pijaci, utvrdili su neprijavljenog radnika i neposjedovanje instalisanog fiskalnog sistema za evidentiranje zakupa tezgi unutar prostora tržnice - pojasnili su iz federalne Porezne uprave.

- Jedino što je ostala još bila je ova tržnica, gdje se izlagalo subotom. Mi poljoprivredni proizvođači nemamo gdje da prodajemo svoje proizvode a svi registrovani samostalni poljoprivredni proizvođači na vrijeme plaćaju svoje obaveze u toku godine. Zatvorili su nam tržnicu, na to je trebala na vrijeme da reaguje inspekcija. Ne znam koja je ovo vrsta politike i čemu ovo sve vodi - kazao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika Grada Goražda Munib Kazagić.

Podsjetio je da poljoprivredni proizvođači iz Goražda već godinama nemaju adekvatan prostor "zelene pijace" na kojem bi svakodnevno prodavali ono što proizvedu.  Na njihove zahtjeve i apele kantonalnim i gradskim vlastima da im se u gradskom dijelu omogući izlaganje i prodaja proizvoda tokom sedmice, do sada nije bilo odgovora.

- Ljudi su ostali bez posla, dovedeni smo na rub propasti, pa smo se pokušali baviti poljoprivredom s tim da nemamo ni tržnice ni bilo šta drugo. Prema mojim saznanjima nigdje još nije previđeno da se napravi gradska, svakodnevna tržnica, ni na jednoj ni na drugoj obali. Govorili su nam ima ova pijaca, eto sad nemamo ni to. Zatvorena je, ali  to je privatni objekt, i mi nemamo nikakve veze s tim čovjekom, koji i sam može sutra da ga zatvori - kazao je Kazagić.  

Ukoliko se problem ne riješi iz Udruženja poljoprivrednika najavljuju da će biti prinuđeni svoje proizvode izložiti ispred gradskih i kantonalnih institucija.

Iz Porezne uprave FBiH naglašavaju da navedenom sankcijom Porezna uprava nije zabranila rad samim prodavcima poljoprivrednih proizvoda, već je sankciju izrekla pravnoj osobi koja zakupninu tezgi nije evidentirala na zakonom propisan način. Porezna uprava Federacije BiH podsjeća da su prodavci za plaćanje zakupa pijačnih tezgi dužni tražiti fiskalni račun te ističu da će nastavak rada zelene pijace na Gradskoj tržnici  biti omogućen odmah po otklanjanju utvrđenih nepravilnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.