open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo ne jenjava
U Beogradu danas 14. protest Srbija protiv nasilja, najavljena blokada mosta Gazela
Ispred Skupštine Srbije danas će u 19 sati početi 14. protest "Srbija protiv nasilja", a prema najavama organizatora građani će se zatim šetati do mosta Gazela.
05.08.2023. u 13:55
get url
text

Kako je najavljeno, na Gazeli će se već od 18 sati nalaziti aktivisti Saveza ekoloških organizacija Srbije, koji su najavili blokadu tog mosta, kao i autoputa koji prolazi kroz Beograd, zbog usvajanja Zakona o planiranju i izgradnji, javlja agencija Beta. 

Među zahtjevima demonstranata koji su istaknuti nakon prvog održavanja protesta u maju, poslije dva masovna ubistva u Beogradu i okolini Mladenovca u kojima je stradalo 20 osoba, nalaze se smjene ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Sigurnosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina.

Učesnici protesta, čiji su tehnički organizatori stranke iz dijela proevropske opozicije, traže i smjenu svih članova vijeća Regulatornog tijela za elektronske medije (REM), gašenje printanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vijesti i kontinuirano krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Happy uz obrazloženje da "promoviraju nasilje", kao i smjenu rukovodstva Radio-televizije Srbije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.