open-navfaktor-logo
search
Pokrenuta istraga
U Bidenovom privatnom uredu pronađeni dokumenti za koje se pretpostavlja da su tajni
Nekoliko povjerljivih dokumenata iz vremena predsjednika Joea Bidena kao potpredsjednika SAD-a otkriveno je prošle jeseni u privatnom uredu, priznali su u ponedjeljak Bidenovi advokati.
10.01.2023. u 07:29
get url
text

Glavni državni advokat Merrick Garland zatražio je od američkog državnog advokata u Chicagu da istraži slučaj, rekao je CNN-u izvor upoznat s tim, a republikanci u Kongresu također su to primijetili.

Bidenovi advokati kažu da su vladine materijale pronašli u novembru prošle godine dok su zatvarali ured u Washingtonu, DC – Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement - koji je Biden koristio kao dio svog odnosa sa Univerzitetom Pennsylvania, gdje je bio počasni član profesor od 2017. do 2019. godine.

Manje od desetak povjerljivih dokumenata pronađeno je u Bidenovom uredu, rekao je drugi izvor za CNN. Nije jasno na što se dokumenti odnose ili zašto su odneseni u Bidenov privatni ured. Serija je predana Državnom arhivu.

Zakonom se od federalnih dužnosnika zahtijeva da se odreknu službenih dokumenata i povjerljivih zapisa kada im prestane državna služba.

- Bijela kuća sarađuje s Nacionalnim arhivom i Ministarstvom pravosuđa u vezi s otkrićem onoga što izgleda kao zapisi administracije Obama-Biden, uključujući mali broj dokumenata s oznakama tajnosti - rekao je Richard Sauber, posebni savjetnik predsjednika Bidena.

Dokumenti su otkriveni kada su predsjednikovi lični adnokati pakirali datoteke smještene u zaključani ormar kako bi se pripremili za napuštanje uredskog prostora u Penn Biden centru u Washingtonu, D.C.

Podsjetimo, Bidenov prethodnik Donald Trump suočava se s istragom zbog odnošenja povjerljivih datoteka na Floridu nakon što je postao predsjednik.

Prema BBC-jevom američkom partneru CBS Newsu, FBI je uključen u istragu povjerljivih dokumenata pronađenih u Penn Biden centru, a američki državni tužilac Merrick Garland zamoljen je da pregleda dokumente.

Izvor upoznat s tim rekao je za CBS News da serija nije sadržavala nuklearne tajne i da je bila sadržana u mapi u kutiji s drugim neklasificiranim dokumentima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.