open-navfaktor-logo
search
Za sada
U FBiH neće poskupjeti gorivo, iako cijene nafte na svjetskom tržištu rastu
Ministarstvo trgovine FBiH još nije dobilo ni jedan zahtjev od distributera nafte za poskupljenje goriva
06.01.2020. u 12:55
get url
text

Ministarstvo trgovine FBiH nije primilo nova obavještenja od distributera nafte i naftnih derivata o poskupljenju maloprodajnih cijena goriva u Federaciji, potvrđeno je Feni u tom ministarstvu.

Porast svjetskih cijena nafte izazvan je krizom na Bliskom istoku, a iz Ministarstva nisu željeli prognozirati o eventualnom poskupljenju u narednom periodu.

Cijene nafte porasle su danas više od dva posto, pri čemu je "brent" premašio iznos od 70 dolara po barelu, a ovo sve dešava se nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio da će uvesti sankcije Iraku ako američki vojnici budu silom natjerani da napuste tu zemlju.

Terminski ugovori sjevernomorske nafte "brent" su na noćašnjem trgovanju skočili na 70.27 dolara za barel, što je rast od 1.67 dolara ili 2.4 posto u odnosu na petak.

Američkom "lakom" naftom WTI trgovano je za 64,.39 dolara po barelu, odnosno za 1.34 dolara ili 2.1 posto više nego u petak. 

Cijene nafte su tako uvećale dobitke zabilježene u petak kada su porasle za više od tri posto, nakon što je u američkom napadu dronom na aerodromu u Iraku ubijen iranski general Kasem Sulejmani, prenosi SeeBiz.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.