open-navfaktor-logo
search
Napad u Kongu
U kampu za raseljene ubijeno 46 civila, uključujući 23 djece
Najmanje 46 ljudi, uključujući 23 djece, ubijeno je, a šest ih je ranjeno u kampu za raseljene u Demokratskoj Republici Kongo, navodi mreža posmatrača u toj zemlji.
13.06.2023. u 15:18
get url
text
Djugu u Kongu
Djugu u Kongu

Kivu Security Tracker navodi da se incident dogodio na teritoriji Djugu nakon napada militantne grupe "Codeco" u ponedjeljak.

- Najmanje 46 civila je ubijeno, a šest ranjeno u ponedjeljak 12. juna u kampu za raseljene osobe Lala (teritorija Djugu, Ituri) nakon upada Codeco-a - objavila je Kivu Security na Twitteru.

Kivu Security je dodao da je napad bio najsmrtonosniji ikad doživljen u toj oblasti za više od godinu dana. Masakr je možda bio odmazda za akte nasilja drugih naoružanih militantnih grupa, rekli su oni, piše CNN.

U saopćenju od ponedjeljka, mirovna misija UN-a "Monusco" navela je da najoštrije osuđuju užasan napad koji se dogodio u izbjegličkom kampu.

- Misija će uložiti sve napore da stane ukraj ovim napadima i bori se protiv nekažnjivosti, u skladu sa svojim mandatom - naveli su.

Pozvali su vlasti Konga da ubrzaju istragu i privedu počinioce pravdi.

Kongo nastavlja da se bori s talasima nasilja u njegovoj provinciji Sjeverni Kivu, uprkos naporima njegovih oružanih snaga i međunarodnih mirovnih snaga da ga obuzdaju.

Vlada Konga je također osudila napad, uvjeravajući da njene oružane snage "ostaju posvećene obnavljanju sigurnosti u Ituriju".

Aktivistička grupa Lucha kaže da vlada nije učinila dovoljno u zaštiti ugroženih zajednica od napada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.