open-navfaktor-logo
search
Jemen
U napadu na vojni kamp poginulo 87, ranjeno 30 osoba
Zvaničnici bolnice u Maribu kazali su da većina tijela još uvijek nije identificirana
19.01.2020. u 17:20
get url
text
Jemen sukobi
Jemen sukobi

Broj smrtno stradalih u jutrošnjem zračnom napadu na vojni kamp u jemenskom gradu Maribu povećan je na 87, javlja Anadolu Agency (AA). Neimenovani vojni izvor saopćio je da su napad bespilotnom letjelicom izveli pripadnici šiitskog pokreta Husi, a da je pogođen kamp vojske lojalne međunarodno priznatoj vladi Jemena.

Isti izvor javlja da je u napadu ubijeno najmanje 87, a ranjeno još najmanje 30 osoba.  Zvaničnici bolnice u Maribu kazali su da većina tijela još uvijek nije identificirana, a da je među ranjenicima više životno ugroženih.

Napad se dogodio nakon žestokih sukoba koji su jučer vođeni u istočnom dijelu Sane u kojima su ubijena najmanje 23 pripadnika pokreta Husi i trojica vojnika odanih Hadijevoj vladi. Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kad je proiranski pobunjenički pokret Husi preuzeli kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici počeli izvoditi zračne napade protiv Husa u Jemenu, podržavajući prosaudijsku vlast.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.