open-navfaktor-logo
search
Objavljeno istraživanje
U Njemačkoj sve više siromašnih: U opasnosti oni s mjesečnim neto prihodom manjim od 1.251 eura
Njemačka je zabilježila značajan porast siromaštva u protekloj deceniji, navodi se u izvještaju koji je u četvrtak objavila Fondacija "Hans Boeckler", javlja Anadolu Agency (AA).
24.11.2022. u 16:27
get url
text

Prema studiji Instituta za ekonomske i društvene nauke (WSI) sindikalne fondacije, broj vrlo siromašnih ljudi, koji imaju na raspolaganju manje od pola srednjeg prihoda, povećan je za 40 posto između 2010. i 2019. godine.

Navodi se da su pandemija COVID-19, rast cijena energenata i visoka inflacija pogoršali siromaštvo u Njemačkoj u posljednje tri godine.

- U 2019. godini, više ljudi u Njemačkoj bilo je pogođeno siromaštvom nego ikada prije - naveli su autori izvještaja.

Iako je Njemačka bila svjedok pozitivnog ekonomskog razvoja i pada nezaposlenosti u protekloj deceniji, siromašna domaćinstva nisu imala koristi jer je jaz postao još veći.

Prema studiji, iznos koji nedostaje prosječnom domaćinstvu da matematički pređe prag siromaštva povećan je sa 2.968 eura u 2010. na 3.912 eura u 2019. godini.

Iako je Njemačka jedna od najbogatijih nacija na svijetu, znaci rasta siromaštva postaju sve vidljiviji širom zemlje. Sve više beskućnika spava na ulicama, majke se odriču obroka u pokušaju da prehrane djecu, dok penzioneri skupljaju odbačene flaše.

Smatra se da je osoba u Njemačkoj u opasnosti od siromaštva ako ima manje od 60 posto prosječnog srednjeg prihoda. Prošle godine, ovaj prag za ljude koji žive sami u Njemačkoj iznosio je 15.009 eura neto godišnje, odnosno 1.251 eura neto mjesečno.

Prošle godine je 15,8 posto stanovništva u Njemačkoj navodno bilo na rubu siromaštva.

Federalni zavod za statistiku ranije je saopštio da je oko 38 posto studenata u Njemačkoj u opasnosti od siromaštva.

U septembru je njemačka vlada predstavila treći paket pomoći zbog rasta cijena, koji je uključivao i jednokratne isplate studentima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.