open-navfaktor-logo
search
Značajna pomoć
U Tursku stigao drugi konvoj Crvenog križa FBiH: Montiraju se stambeni kontejneri i montažne kuće
U turskim gradovima Hatay i Kahramanmaras stigao je drugi konvoj humanitarne pomoći Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine (CKFBiH) s robom za uspostavljanje kampova za prihvat osoba koje su ostale bez svojih domova.  
21.03.2023. u 12:26
get url
text

Dio konvoja isporučen je u Hatayu gdje se delegacija CKFBiH sastala sa Baranom Akarom, voditeljem svih operacija Turskog Crvnog polumjeseca u Hatayu. 
  
Drugi, dio konvoja koji čini 33 stambena kontejnera sa pratećom opremom i osam montažnih kuća, isporučen je u Kahramanmaras, gdje se tokom dana vrši i montaža ove donacije. 

Generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić izrazio je zadovoljstvo što su na licu mjesta vidjeli kako robe koje su dopremili zaista pomažu.  
 
- Trenutno se montiraju stambeni kontejneri i montažne kuće koje je naš konvoj dovezao i tu će biti smješteno više od 100 ljudi. Upravo je to pokazatelj da je neophodno pomagati institucionalno, ali i kolika je snaga Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca – istakao je on. 

Predsjednik CKFBiH Husein Kličić je zahvalio donatorima, a posebno Općini Kalesija. 
  
Delegacija CK FBiH boravit će u Turskoj još dva dana, gdje će nastaviti sa posjetama područja koje je pogodio zemljotres te će imati još niz sastanaka sa predstavnicima Crvenog polumjeseca Turske kako bi na što bolji način mogla pomoći stanovništvu Turske. 

VEZANI TEKST - Pomozi.ba nastavlja akciju: Novi konvoj od 40 kamiona iz Sarajeva krenuo za Tursku i Siriju  

Humanitarna pomoć u drugom konvoju prikupljana je na osnovu potreba Crvenog polumjeseca Turske, kao što je to bio slučaj i prvi put i kao što će to biti slučaj za treći konvoj, čiji je polazak planiran za naredni mjesec. 

Iz CK FBiH podsjećaju, da se tokom marta provodi i kampanja "Niste same za žene i djevojke u Turskoj i Siriji", a cilj je prikupiti što više higijenskih paketa. Paket podrške može se ostaviti u svim lokalnim organizacijama Crvenog križa širom Federacije BiH. 
  
Također, CK u BiH od početka pokrenuo je humanitarni broj 17023 putem kojeg se mogu donirati 2 KM za stanovništvo ugroženo usljed zemljotresa u Turskoj i Siriji, te otvorio namjenski žiro račun 1340011130004680 kod ASA Banke d.d. Sarajevo, Fra Anđela Zvizdovića 1/A 71000 Sarajevo za uplate donacija (primalac Društvo Crvenog krsta/križa BiH, Kranjčevićeva 2, 71000 Sarajevo). 

Od početka akcije, putem žiro-računa i humanitarnog broja do sada je prikupljeno oko 500.000 KM, saopćeno je iz CKFBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.