open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Učenici sedmih razreda učit će o planinarenju
Ovim projektom Kanton Sarajevo postaje prvi u regionu koji uvodi planinarstvo u redovno obrazovanje kao izvan učioničku nastavu
20.09.2018. u 11:18
get url
text

U Srednjoj elektrotehničkoj školi u Sarajevu održana je prezentacija pod nazivom "Planinarenje za učenike VII razreda osnovnih škola u Kantonu Sarajevo".

Ovim povodom ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović još jednom je najavio uvođenje planinarenja u nastavni plan i program za učenike sedmog razreda osnovnih škola.

Prisutni su upoznati o načinu realizacije škole planinarstva, kao i o tome koji su konkretni zadaci planinarskih vodiča i učitelja koji se odluče na stručni angažman u obrazovnom procesu učenika kroz realizaciju ove škole.

Ministar Kazazović je istakao i kako je na sastanku koji je prethodno održao sa Planinarskim savezom FBiH, poručeno da su ovim projektom stvoreni uslovi za licenciranje planinarskog vodiča i učitelja ovog saveza. To znači da oni mogu biti stručni saradnici u realizaciji planinarske škole koja se izvodi u sklopu trećeg časa tjelesnog odgoja za učenike sedmih razreda osnovnih škola.

Predsjednik Saveza Ermin Lipović zahvalio se ministru na prepoznavanju značaja planinarenja za mlade, ali i njegovoj posvećenosti da se uvede planinarstvo u osnovno obrazovanje.

Ovim projektom Kanton Sarajevo postaje prvi u regionu koji uvodi planinarstvo u redovno obrazovanje kao izvan učioničku nastavu.

Udžbenik "Planinarstvo" dodijeljen je učesnicima prezentacije, a poslužit će im kao pomoćno sredstvo u realizaciji programa s djecom. Prezentaciji su prisustvovali planinarski vodiči, te učitelji iz planinarskih društava: Zlatni ljiljan, Prijatelj prirode, Željezničar, Bjelašnica, Summit, Fasto, Visočica, Treskavica, Zenica, Azimuth 135, Igman, Energoinvest, navodi se u saopćenju Vlade KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.