open-navfaktor-logo
search
Pakistan
Udaju se za Kineze, pa završe kao bijelo roblje
Kineska ambasada u Islamabadu je priznala da je u toku prošle sedmice primila 140 zahtjeva za vizu, što je jednako broju zahtjeva u cijeloj 2018. godini
15.05.2019. u 13:11
get url
text

Brak između katolkinje iz Pakistana i katolika iz Kine, koji je sklopljen prije šest mjeseci u Faisalabadu u istočnom Pakistanu, djelovao je kao bajka.

Mlada je imala 19 godina, mladoženja 21. Ona je bila kozmetičarka, a on poslovni čovjek koji se bavio prodajom kozmetike. Njema porodica nije bila bogata, pa je mladoženja velikodušno ponudio da on snosi troškove vjenčanja.

Ceremonija je održana u potpunosti u skladu sa pakistanskim običajima, a roditeljis u osjećali da se njihova kćerka udaje za muškarca koji će poštovati lokalnu tradiciju. Održana je i formalna vjeridba, nakon koje je uslijedila ceremonija iscrtavanja ruku kanom, a nakon toga su upriličeni i svatovi, kada je mladoženja sa pratnjom došao do mladine kuće, izmijenjeni su darovi, nakon čega je mlada otišla kako bi započela novi život sa svojim suprugom.

Međutim, nakon mjesec dana ova žena, koja je samo rekla da se zove Sofija kako bi zaštitila svoj identitet, vratila se roditeljima. Uspjela je pobjeći, jer je, kako vjeruje, bila na prevaru uvučena u lanac trgovine pakistanskim ženama, koje se primoravaju na pružanje seksualnih usluga, javlja BBC.

Saleem Iqbal, aktivist u oblasti poštivanja ljudskih prava, koji je istraživao ovakve brakove, kazao ja kako vjeruje da se barem 700 žena, uglavnom kršćanki, udalo za KIneze u proteklih godinu dana. Nije poznato šta se dogodilo s njima, ali u organizaciji Human Rights Watch kažu kako poistoji rizik od "seksualnog ropstva".

Proteklih sedmica uhapšeno je više od 20 Kineza i Pakistanaca, uključujući i jednog svećenika u Pakistanu, pod sumnjom da su učestvovali u sklapanju ovakvih lažnih brakova,.

Iz Pakistanske Federalne agencije za istrage su kazali da "bande kineskih kriminalaca trguju Pakistankama tako što ih prvo ožene, a poslije ih prodaju u seksualno roblje". Rečeno je kako se članovi jedne od bandi predstavljaju kao inžinjeri koji rade na izgradnji hidroelektrane i na taj način zavove žene, koje kasnije prodaju u kinu za iznos između 12.000 i 25.000 dolara po jednoj ženi.

Kina je demantovala da postoji trgovina Pakistankama radi prostitucije, tvrdeći kako pojedini mediji "fabrikuju vijesti i šire dezinformacije". Međutim, potvrdili su da je Ambasada Kine u Islamabadu prošle sedmice zaprimila 140 zahtjeva za vizu, koliko je primjeno u toku cijele 2018. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.