open-navfaktor-logo
search
Zločinačka politika
Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Rukovodstvo tzv. "stvaralaca RS-a" presuđeno je za ratni zločin i genocid
Udruženje žrtava i svjedoka genocida oglasilo se saopćenjem za javnost u kojem je pozvalo garante Dejtonskog mirovnog sporazuma da zaustave i sankcioniraju zločinačku politiku Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića koja se trenutno realizira u Bosni i Hercegovini od Milorada Dodika, njegovih saradnika i tzv. "stvaralaca RS-a".
22.08.2023. u 12:06
get url
text

Iz tog udruženja su podsjetili tzv. "stvaraoce RS-a", domaću i međunarodnu javnost da su sudska vijeća UN suda u Den Hagu u posljednjoj presudi protiv Stanišića i Simatovića utvrdila da je najmanje od augusta 1991. postojao zajednički zločinački cilj da se većina Bošnjaka i Hrvata prisilno i trajno ukloni s velikih područja Bosne i Hercegovine i Hrvatske, činjenjem zločina progona, ubistava, deportacije i nečovječnih djela.

- Utvrdila su da je postojao udruženi zločinački poduhvat u kojem je zajednički zločinački cilj formiran od višeg političkog, vojnog i policijskog rukovodstva Srbije i Republike Srpske u čijem su središtu bili Slobodan Milošević, Radmilo Bogdanović, Radovan Stojičić (Badža), Mihalj Kertes, Milan Martić, Milan Babić, Goran Hadžić, Željko Ražnatović (Arkan), kao i tzv "stvaraoci RS-a" Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić - saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Iz Udruženja su podsjetili da je kompletno rukovodstvo tzv. "stvaralaca RS-a" presuđeno od MKSJ/MICT za najteža krivična djela koje poznaje čovječanstvo, uključujući i genocid. 

Asocijacija "Stvaraoci Republike Srpske" objavila je Proglas narodu i građanima RS-a u kojem, između ostalog, iskazuju podršku sadašnjem rukovodstvu RS-a na čelu sa Miloradom Dodikom "u nastojanju da se odupru pritiscima zapadnih moćnika i sačuvaju temeljne vrijednosti i dostignuća RS-a u posljednjih 30 godina". Ističu da je sudbinski potrebno vratiti se jedinstvu i svesrpskoj sabornosti, baš kao i u vrijeme kada je osnivana RS.

- Kao odgovor na dalje nepristajanje na politiku diskriminacije prema RS-u uslijedilo je kao i prije 20 godina kažnjavanje ovaj put najodgovornijih rukovodilaca u RS-u sankcijama od strane zemlje koja samu sebe smatra Pijemontom demokratije i slobode mišljenja i govora. Kulminaciju takve antidemokratske politike predstavlja podizanje sramnih optužnica protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i v.d. direktora "Službenog glasnika" RS-a Miloša Lukića, a koje su bez ikakvog legalnog i legitimnog uporišta - istakli su.

Dodaju također da je potrebno dalje jačati "bratske, ali i ekonomske, kulturne i brojne druge veze sa maticom Srbijom"

- Nastavimo na međunarodnom planu razvijati i učvršćivati veze i saradnju sa svim evropskim i panevropskim zemljama koje razumiju našu situaciju, posebno sa Mađarskom, Rusijom, Kinom, ali i drugima. Јer vrlo brzo će se promijeniti globalna geopolitička slika svijeta i mi ne smijemo ostati u predvorju tih važnih događaja koji slijede. Republika Srpska, iako entitet u BiH ima sve elemente jedne savremene mlade evropske države. Učinimo sve da je odbranimo i učinimo je još boljim mjestom za život našeg naroda, ali i svih građana koji u njoj žive - zaključuje se u proglasu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.