open-navfaktor-logo
search
Kako god ga zvali
UN: Netanyahuov takozvani plan "dobrovoljne migracije" je zločin
Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda (UN) za Palestinu Francesca Albanese istaknula je kako je plan takozvane "dobrovoljne migracije" izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i izraelskih zastupnika, koji ima za cilj prisilno raseljavanje civila u Gazi, zločin.
26.12.2023. u 13:51
get url
text

Albanese je na društvenoj mreži podijelila i odgovorila na izjavu izraelskog zastupnka Dannyja Danona, u kojoj je ranije izjavio: "Sretan sam što izraelska javnost razumije da je plan koji sam inicirao za dobrovoljnu migraciju stanovnika Pojasa Gaze najispravnije i najhumanije rješenje problema."

Naglašavajući da je plan nazvan "dobrovoljna migracija" zapravo "prisilno raseljavanje", Albanese je poručila:

- Dobrovoljno preseljenje? Bez obzira kako ga izraelska vlada naziva, prisilno raseljavanje je kazneno djelo koje se može procesuirati prema Rimskom statutu.

Naglasila je da će one koji planiraju raseliti stanovnike Gaze pod nazivom "dobrovoljne migracije" istražiti i procesuirati Međunarodni kazneni sud (ICC) i drugi sudovi u okviru univerzalne jurisdikcije.

Označavajući glavnog tužitelja ICC-a Karima Khana u njenoj objavi, Albanese je poručila:

- Odgođena pravda znači uskraćena pravda.

VEZANI TEKST - Izraelski mediji: Netanyahu zagovara "dobrovoljnu migraciju" Palestinaca

Prema izraelskom listu "HaYom", Netanyahu je na sastanku sa zastupnicima stranke Likud rekao:

- Naš problem su zemlje koje su spremne prihvatiti izbjeglice. Radimo na tome da to riješimo.

Na sastanku se izraelski zastupnik Danon dotakao pitanja raseljavanja Palestinaca u Gazi i rekao:

- Svijet zapravo raspravlja o ovom pitanju. Kanadski ministar useljeništva Marc Miller javno je progovorio o ovom problemu. Isto tako, Nikki Haley (jedna od predsjedničkih kandidatkinja Republikanske stranke 2024.). Moramo formirati tim unutar Izraela koji će se baviti onima koji žele napustiti Gazu i otići u treću zemlju.

Nakon Danonovih riječi, Netanyahu je rekao:

- Radimo na tome.

U saopćenju palestinskog Ministarstva vanjskih poslova osuđuju izjave Netanyahua i izraelskih zastupnika o "dobrovoljnoj migraciji" Palestinaca iz Gaze u druge zemlje.

- Ova Netanyahuova priznanja zahtijevaju hrabar međunarodni stav kako bi se odmah zaustavili napadi na Gazu i zločini genocida - istakli su. 

Albanese je osudila u utorak i odluku Izraela da uskrati vize osoblju UN-a, navodeći da "neosnovani napadi" na tu organizaciju dokazuju "moralni kukavičluk".

- Neosnovani napadi na UN samo dokazuju moralni kukavičluk. UN su oslabljene decenijama nekažnjivosti Izraela za kršenje međunarodnog zakona, uključujući kolonizaciju okupirane teritorije i prisilno raseljavanje. UN moraju pozvati Izrael na odgovornost ako želi spasiti svoju reputaciju/svrhu - objavila je Francesca Albanese na društvenoj mreži X u odgovoru na post izraelskog ministra vanjskih poslova Eli Cohena o odbijanju vize zbog "licemjerja UN-a".

- Bez slobode za sve, neće biti slobode ni za koga - dodala je ona i pozvala na prekid vatre u Gazi, oslobađanje izraelskih talaca i proizvoljno zatvorenih Palestinaca, obnovu i kraj okupacije palestinskih teritorija.

Cohen je naveo da "više neće šutjeti pred licemjerjem UN-a!" i da je naložio Ministarstvu vanjskih poslova "da ne produžava vizu jednom od zaposlenika organizacije u Izraelu, i da odbije zahtjev za vizu drugom zaposleniku".

- Ponašanje UN-a od 7. oktobra predstavlja sramotu za organizaciju i međunarodnu zajednicu - rekao je on i dodao da će "prestati raditi s onima koji sarađuju s propagandom terorističke organizacije Hamas".

Optužio je za legitimizaciju "ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti" generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa, koji je kritikovao Hamas, ali je rekao da se oktobarski napad nije dogodio u vakuumu.

Cohen je rekao da komesar UN-a za ljudska prava "objavljuje nepotkrijepljene krvne klevete" i nazvao UN Women "organizacijom koja je dva mjeseca ignorisala djela silovanja počinjena nad Izraelkama".

Najmanje 241 osoba je ubijena u izraelskim napadima u posljednja 24 sata, saopćilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi. Broj ubijenih u izraelskim napadima od 7. oktobra do danas time je povećan na 20.915, dok je ranjeno 54.918 ljudi. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.