open-navfaktor-logo
search
Unutrašnja politika
Upitan dolazak novog američkog ambasadora u BiH, jedan čovjek blokira Bidenove izbore
Dolazak Michaela Murphyja, koji je u julu ove godine nominiran za novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pod znakom je pitanja, jer u ovom trenutku republikanski senator Ted Cruz blokira sve izbore predsjednika Joe Bidena za ambasadore širom svijeta.
29.10.2021. u 20:03
get url
text

Američki predsjednik Joe Biden ove sedmice ide na par globalnih samita u Evropi sa samo nekoliko svojih ambasadora, jer većina onih koje je odabrao da predstavljaju SAD u inozemstvu ostali su zaglavljeni u neurednoj unutrašnjoj politici.

Do danas je Senat odobrio samo četiri Bidenova izbora za američkog ambasadora (Meksiko, Turska, Novi Zeland i Austrija) – od kojih je troje potvrđeno u utorak. To znači da Biden znatno zaostaje za svojim neposrednim prethodnikom Donaldom Trumpom, kojio je za isto vrijeme u svom mandatu imao 22 američka ambasadora, od kojih 17 glasanjem, prema podacima koje u porikupili pomoćnici demokratskog vodstva u Senatu.

VEZANI TEKST - Michael Murphy će biti novi ambasador SAD-a u BiH

Kašnjenje proizilazi iz prijetnji nekih republikanskih senatora, na čelu sa Tedom Cruzom, koji se suočava sa borbom s Bidenovom administracijom oko nacionalne sigurnosti. To produžava uobičajeni rutinski proces formalnog postavljanja ambasadora, dok je nekoliko istaknutih mjesta također upražnjeno jer Bijela kuća nije predložila kandidate za njih.

Na upražnjena mjesta sve se oštrije gleda ove sedmice dok predsjednik kreće na drugo prekookeansko putovanje u svom mandatu, prvo na samit Grupe 20 u Rimu, a zatim u Glasgow u Škotskoj na klimatski samit Ujedinjenih naroda poznat kao COP26.

Među ostalih 19 članica G-20, njih 15 nema američkog ambasadora (Indonezija i Rusija imaju ambasadore koji su zadržani iz Trumpove administracije). Biden još nije nominirao svoj izbor za Italiju, koje je ove godine domaćin godišnjeg okupljanja čelnika najvećih svjetskih privreda, niti za EU, Ujedinjeno Kraljevstvo, Južnu Koreju, Saudijsku Arabiju, Brazil i Australiju, piše Washington Post.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.