open-navfaktor-logo
search
Saznajemo
Uprava aerodroma u Tuzli pregovara s Wizz Airom, Ryanairom, a postoji interes i iz Crne Gore
Međunarodni aerodorm u Tuzli (MAT) našao se u problemima nakon što je kompanija Wizz Air odlučila da zatvori svoju bazu i ukine većinu linija. Prije toga svoje poslovanje u Tuzli suspendirala je i kompanija Ryanair, a oni su kao razlog naveli taksu od tri KM po prevezenom putniku, koji propisuje Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA).
04.08.2023. u 22:06
get url
text

Nezvanično saznajemo da Uprava MAT-a pregovara sa više aviokompanija da bi nadomjestili izgubljene linije, jer Wizz Air svoja dva bazna aviona izmješta u septembru. Kako saznajemo, održana su dva sastanka s predstavnicima Ryanaira i njihov glavni zahtjev je ukidanje takse od tri KM po prevezenom putniku. Također, obavljeni su razgovori i s predstavnicima Wizz Aira, ali i još nekim aviokompanijama.

Kada je u pitanju taksa od tri KM, uprave aerodroma u Tuzli, Mostaru i Banjoj Luci obratile su se svim nadležnim institucijama, među njima i Ministarstvu prometa i komunikacija BiH i BHDCA-u s molbom da taksa bude ukinuta, jer koči razvoj sve tri zračne luke.

Upravi Aerodroma u Tuzli cilj je od septembra popuniti rupu koju je ostavio Wizz Air te napraviti dogovore s aviokompanijama za zimski red letenja koji počinje od 1. novembra.

Inače, Wizz Air će iz Tuzle nastaviti sa letovima do Basel Mulhousea, Dortmunda, Frankfurt-Hahna i Memmingena.

- Air Montenegro nas je kontaktirao s upitom o infrastrukturi kojom raspolažemo, imamo li gorivo, s kolikim parkingom raspolažemo, koje su određene cijene... Nismo imali sastanak na kojem bi pričali o nečemu ozbiljnijem - kaže Dževad Halilčević, direktor MAT-a i priznaje da postoje pregovori s drugim aviokompanijama, ali o detaljima ne može govoriti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.