open-navfaktor-logo
search
Poljoprivreda
Urod krompira, luka i ostalog povrća desetkovan zbog suše u BiH, hoće li to utjecati na cijenu hrane?
Kukuruz i silažni kukuruz su desetkovani, a ne očekuje se dobra situacija ni kada je u pitanju urod krompira, luka i ostalog povrća, ali i voća. Uzrok je suša koja je veća nego prošle godine, i ako država ne pomogne i ne proglasi stanje elementarne nepogode, širom Bosne i Hercegovine će biti ugašene farme i izgubljena poljoprivredna proizvodnja.
23.08.2022. u 11:24
get url
text

Na ovo je upozorio Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u FBiH.

On je kazao da su nedavno proizvođači iz cijele BiH zatražili od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine proglašenje stanja elementarne nepogode kako bi mogle biti naplaćene štete, ali je skeptičan da će se to i desiti.

- Svjesni smo da Vijeće ministara to neće uraditi, da će sve spustiti na nivo entiteta, entiteti na nivo kantona i sve tako. A bez proglašenja stanja elementarne nepogode poljoprivrednik ne može naplatiti štetu. Poljoprivrednik je finansijski iscrpljen, sredstva je potrošio za proljetnu sjetvu koju je ubila suša i upitna će biti jesenja sjetva.

VEZANI TEKST - Poljoprivredu u BiH će u narednim decenijama karakterisati borba za vodu i borba s vodom

Kukuruz i silažni kukuruz su osnova ishrane stoke, a doživio je katastrofu. Opasnost je da će se dosta stočnog fonda ugasiti ili prepoloviti. To će smanjiti proizvodnju mesa, mlijeka. Širom BiH prijeti gašenje farmi i gubljenje poljoprivredne proizvodnje – istakao je Bićo.

Naglasio je da je suša ove godine bila veća nego prošle i da je i katastrofa veća. Stradali su kukuruz voće, povrće. Kukuruz je negdje stradao i sto posto, negdje 80 posto, ali prosječno u BiH urod je manji za preko 50 posto i lošeg je kvaliteta.

Krompir se vadi za nekoliko dana, ali Bićo kaže da je, po onom što je vidio u Janji, na primjer, krompir stradao 50 posto, ali i luk.

- Suša je sve dotakla. Ono što je bilo u zatvorenim prostorima je nešto i uspjelo. Kod mene su plastenici, koliko sam samo vode potrošio, a jedva sam održao – dodao je Bićo.

Napomenuo je da su bh. proizvođači mali i ne utječu na formiranje cijena hrane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.