open-navfaktor-logo
search
Potvrdili napad
UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ - Tijela i krv posvuda, Izrael gađao medicinski konvoj pun pacijenata iz Gaze
Izraelske snage pogodile su danas ulaz u najveću bolnicu u Gazi, al-Shifa, prilikom čega je je 13 Palestinaca ubijeno, a 26 povrijeđeno.
03.11.2023. u 20:10
get url
text

Glasnogovornik Palestinskog Crvenog polumjeseca (PRCS) Mohamed Abu Musbah rekao je da je ulaz u bolnicu bio "pun civila" kada se napad dogodio.

Izraelska vojska potvrdila je da je njen "avion pogodio vozilo hitne pomoći" ispred bolnice al-Shifa.

 

Vojska tvrdi da su ga koristili borci Hamasa, prenosi AJB.

Al-Qudra, glasnogovornik palestinskog ministarstva zdravstva, oglasio se nedugo nakon što je Izrael potvrdio da je pogodio vozilo hitne pomoći ispred bolnice al-Shifa.

Izrael tvrdi da su vozilo hitne pomoći koristili borci Hamasa. Palestinski zdravstveni dužnosnici rekli su da je prevozio pacijente na jug.

- Crveni krst nam je rekao i obavijestio nas na vrlo otvoren način da Izrael odbija koordinaciju za sve humanitarne misije - rekao je al-Qudra na konferenciji za novinare ispred al-Shife.

Palestinsko ministarstvo zdravstva u Gazi priopćilo je da kola hitne pomoći prevoze ozlijeđene pacijente do graničnog prelaza Rafah s Egiptom.

Glasnogovornik ministarstva također je ranije rekao da je Crveni krst obaviješten da medicinski konvoj napušta bolnicu prije nego što je napadnut.

Bolnička područja i medicinski timovi na različitim lokacijama u Pojasu Gaze bili su meta izraelskih napada u proteklih nekoliko sati.

Atef al-Kahlout, dirketor Indonezijske bolnice, rekao je da je bolnica primila više od 50 ljudi ubijenih i ranjenih u izraelskom bombardiranju u blizini bolnice.

- Četrdeset posto ubijenih i ranjenih u bombardiranju su djeca - rekao je al-Kahlout.

Palestinski Crveni polumjesec rekao je da se izraelski zračni napad dogodio u blizini objekta bolnica al-Quds, u području Tel al-Hawa u gradu Gazi.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.