open-navfaktor-logo
search
Naređeno i liječenje
Vasviji iz Maglaja osam godina zatvora: Sestrića ubila letvom zbog mobitela, poznaniku cjepanicom polomila vilicu i nos
Kantonalni sud u Zenici osudio je 45-godišnju Vasviju Mehić iz Maglaja na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam godina zbog ubistva njenog sestrića E. J., kojeg je pijana zatukla letvom, te zbog pokušaja ubistva poznanika N. S. kojem je nanijela povrede cjepanicom.
02.05.2023. u 09:38
get url
text

Kako je saopćio Sud, osim zatvorske kazne, izrečena joj je i mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja koja će trajati sve dok postoje razlozi za nju, a najduže do isteka izdržavanja kazne zatvora.

Prema optužnici koju je protiv nje podiglo Kantonalno tužilaštvo ZDK, a povrdio zenički Kantonalni sud, ona je sestrića izudarala letvom po glavi 8. augusta 2022. godine u jutarnjim satima u Misurićima kod Maglaja.

- U napuštenom pomoćnom objektu vlasništvo S. A. sa svojim sestrićem E. J. je konzumirala alkohol. Nakon što je došlo do međusobne prepirke i rasprave zbog toga što je E. J. uzeo njen mobilni telefon i nije htio da ga vrati, u namjeri da ga usmrti, fizički ga je napala letvom dužine oko 70 cm - navodi se u optužnici.

Kako se dalje navodi, udarila ga je najmanje četiri puta u glavu, svjesna da ga na taj način može usmrtiti, što je, kako se tvrdi u optužnici, i htjela.

- E.J. je zadobio teške povrede od kojih je nekoliko dana kasnije preminuo - navodi se u optužnici.

Optužena je nakon toga otišla i vratila se u večernjim satima sa Z. A. na lice mjesta, te je pozvala hitnu pomoć i policiju.

- E. J. je prevezen u Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje je tri dana kasnije preminuo - dodaje se u optužnici.

Također, optužnicaje tereti da je 7. decembra prošle godine u Starom Gradu u Maglaju pokušala ubiti N. S.

U optužnici se navodi da je bila kod njega u kući i da su pili alkohol, te je došlo do međusobne prepirke i rasprave.

- N. S. joj je predložio da imaju seksualni odnos, što je ona odbila. Povukao je prema krevetu da legne pored njega. Ona je u namjeri da ga liši života uzela cjepanicu dužine 40 cm i udarila ga devet puta u glavu i grudi. Bila je svjesna da ga ovi udarci mogu usmrtiti, što je i htjela, pa mu je na taj način nanijela teške tjelesne povrede - ističe se u optužnici.

Dodaje se da mu je cjepanicom polomila vilicu, jagodičnu kost i nos, nakon čega je pozvala hitnu pomoć i policiju.

Presuda je nepravosnažna i na nju je dozvoljena žalba Vrhovnom sudu FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.