open-navfaktor-logo
search
Održana sjednica
Vijeće ministara: Kreće priprema akcionog plana za provedbu popisa poljoprivrede u BiH
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je danas odluku o formiranju Interresorne radne grupe koja treba pripremiti Akcioni plan za pripremu, provedbu i diseminaciju rezultata popisa poljoprivrede u Bosni i Hercegovini 2023-2026. godina. 
01.06.2023. u 14:20
get url
text

- Na ovaj način su, nakon godina zastoja, pokrenute aktivnosti u pravcu ispunjavanja prioriteta iz Sporazuma o evropskom partnerstvu koji naglašava kako BiH mora ojačati prikupljanje i obradu poljoprivrednih statističkih podataka u skladu sa standardima i metodologijama EU-a - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH, iz kojeg su podsjetili da je posljednji popis poljoprivrede rađen 1960. godine, a Bosna i Hercegovina je trenutno jedina zemlja u Evropi koja nema osnovnih strukturnih podataka о poljoprivrednim gospodarstvima, odnosno nema proveden sveobuhvatni popis poljoprivrede.

Vijeće ministara danas je usvojilo i Program javnih investicija/Razvojno-investicijski program institucija Bosne i Hercegovine za period od 2023. do 2025. godine. U ovom periodu je planirano 279 projekata vrijednih oko 2,6 milijardi KM. Od toga se 1,3 milijarde KM odnosi na 133 projekta koji su u implementaciji, zatim 64,7 miliona KM se odnosi na 23 projekta koja su odobrena, dok se 1,2 milijarde KM odnosi na 123 projekta koja su kandidovana.

- Vrijednost projekata koji direktno pridonose socioekonomskom razvoju i koji su svrstani u Razvojno-investicijski program iznosi milijardu i 31,21 milion KМ - saopćeno je.

Navedeno je i da se 2,06 milijardi KM odnosi nа kapitalne projekte, а 550,2 miliona KM na institucionalne projekte.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.