open-navfaktor-logo
search
Ekonomska analiza
Višković bio u Kini, Dodik je u Moskvi: RS-u na naplatu dolazi 330 miliona KM, šta nam to govori
Vlada Republike Srpske do kraja juna mora isplatiti oko 330 miliona KM na ime obveznica koje su prodate na Bečkoj bezi. Ukoliko novac ne bude isplaćen postoji mogućnost da vlasnici obveznica preuzmu dionice bilo kojeg javnog preduzeća u RS-u u kojem entitetska vlada ima više od 51 posto vlasništva.
23.05.2023. u 18:28
get url
text

Zoran Pavlović, poslovni savjetnik i ekonomski analitičar iz Banje Luke, koji je prvi objavio Prospekt Bečke berze, odnosno uvjete pod kojima su obveznice prodate, ipak kaže da ovaj scenarij nije izvijestan.

- To je oblik osiguranja koji se normalno ne daje, jer obveznica inače nema nikakvu hipoteku. Vjerovatno zbog toga što se RS tada prvi put pojavila na berzi, neko je savjetovao da se ta klauzula stavi zbog veće sigurnosti investitora - kaže Pavlović.

Podsjećamo, Republika Srpska je 22. juna 2018. godine godine na Bečkoj berzi uspjela emitovati petogodišnje obveznice u visini od 168,3 miliona eura po kamatnoj stopi od 4,75 posto na godišnjem nivou. Ministrica finansija RS-a Zora Vidović potvrdila je za RTRS da više od 330 miliona KM, po osnovu obveznica na Bečkoj berzi, na naplatu stiže krajem sljedećeg mjeseca.

- Kamata se isplaćuje svake godine, a glavnica nakon pet godina, dakle u junu. Svaki odlazak na stranu berzu je poduhvat, to nije mala stvar. Ako su već izašli na berze prvi put u Beču i drugi put u Londonu, onda je za očekivati da neće izgubiti kredibilitet neisplaćivanjem Bečke berze. Kada to ne bi izmirili izgubili bi bonitet za bilo kakvu buduću prodaju obveznica. Neko ko je izašao na međunarodnu berzu prvi put, pa drugi, a vjerovatno će i treći, neizmirivanjem obaveza bi "pucao sebi u nogu" - navodi analitičar Pavlović.

Ukoliko je dobro isplanirano prikupljanje sredstava, navodi on, bit će jednostavno i izmiriti, ali...

- U ovom momentu nije jasno na koji način Republika Srpska planira da osigura novac. Ja bih iskoristio 110 miliona eura dobijenih na ime kredita od mađarske državne banke, a iz tekućih priliva po osnovu PDV-a namirio ostatak. Međutim, kako će to biti urađeno vjerovatno niko ne zna osim predsjednika Vlade, ministra finansija i predsjednika RS-a - kaže Pavlović.

On dodaje da je evidentno da je premijer RS-a Radovan Višković bio u Kini i da je tamo razgovarao o ugovorima koji nisu počeli da se realiziraju u nekoliko projekata, kao što su Hidroelektrana "Dabar" i autoput Banja Luka - Prijedor.

- Mislim da je bila i intencija da se razgovara i o plasmanu obveznica putem Pekingške berze. Postoje i spekulacije da je današnji odlazak Milorada Dodika u Moskvu (predsjednik RS-a op.a.) vezan za mogućnost nekog finansijskog aranžmana - navodi Pavlović.

Kada je u pitanju zaduživanje RS-a kroz emisiju obveznica evidentno je da kamata na te obveznice raste. Za ilustraciju, posljednja aukcija dugoročnih obveznica RS-a, početkom maja, na Banjalučkoj berzi dosegla je kamatu od 5,8 posto, s tim da je od planiranih 25 miliona KM, prikupljeno 20,8 miliona, što znači da sve obvaznice nisu prodate.

- Tržište je poremećeno infalcijom, prije svega zbog finansiranja ratne opreme koja se isporučuje Ukrajini. Imali smo koronu, pa inflaciju i sada rat u Ukrajini, što je dovelo do toga da vlasnici kapitala traže veće kamate. To je ambijent u kojem živimo i zboga toga rastu i kamate, u ovom slučaju na obveznice RS-a - pojašnjava Pavlović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.