open-navfaktor-logo
search
Sud potvrdio optužnicu
Visoko: Otac i prijatelj se drogirali u stanu s djecom, dvogodišnjak popio metadon i jedva preživio
Sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda u Visokom potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Zeničko dobojskog kantona protiv Kenana Merdana i Alije Cicvara.
16.04.2021. u 11:41
get url
text

Oni se optužnicom terete da su se u stanu Kenana Merdana u kojem je boravilo njegovo troje djece, u visočkom naselju Luke, drogirali metadonom, koji su ostavili na sto bez nadzora.

Bočicu je u stan donio Cicvara, a nakon što su njih dvojica konzumirala ovu drogu, ostavili su je na sto, gdje ju je pronašao dvogodišnji M. Z, sin Kenana Merdana, koji je ostatak metadona u bočici popio.

Sve se odigralo 25. januara ove godine oko 12 sati.

Usljed depresivnog djelovanja i intoksikacije metadona na centar za disanje u centralnom nervnom sistemu, odnosno mozgu djeteta javile su se krize svijesti i u znatnoj mjeri je došlo do narušavanja funkcije disanja. To je za posljedicu imalo dezorijentisanost sa otežanim disanjem djeteta.

- Protokom vremena simptomi su postajali gori te su se sa sve većim razmacima između udisanja zraka javili znaci cijanoze kože, usana i lica, te kao rezultat trovanja metadonom došlo je do pojave tečnosti u lijevom prsištu i do povećanja unutarplućnog pritiska sa znacima grča - stezanja disajnih puteva. Također se kao komplikacija trovanjem metadonom javio i otok poklopca grkljana i otoka ulaza u grkljan, čime je život djeteta bio neposredno i direktno ugrožen. Hitnom reanimacijom, te brzom i stručnom ljekarskom intervencijom spriječen je smrtni ishod, a kao rezultat ukupne težine tjelesnog oštećenja zdravlja mldb. M. Z. ima obilježje teške tjelesne povrede opasne po život - navodi se u optužnici.

Potvrđenom optužnicom obojica muškaraca terete se zbog teških krivičnih djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, dok se Cicvara dodatno tereti i za krivično djelo posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.