open-navfaktor-logo
search
A rekordan budžet
Vlada FBiH zadužuje se za 430 miliona KM
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku o novom zaduženju ukupnog iznosa od gotovo pola milijarde maraka.
05.03.2024. u 08:49
get url
text

Kako piše federalna.ba, entitet FBiH ide od rekordnog budžeta do novih zaduženja. Ovakav potez bi mogao, dugoročno gledano, ugroziti  penzione i socijalne fondove. Na sve kritike javnosti i opozicije iz Federalne vlade danas nisu odgovarali. Zato pričaju ekonomisti. Zaduženja nisu opravdana ako se ne tiču novih investicija. No, vlast može po svome jer dugove, svakako, plaćaju građani. 

Federacija je dobila rekordan budžet, ali ne i dovoljan jer nedugo nakon usvajanja Vlada je na sjednici krajem februara donijela odluke o zaduženju od 430 miliona maraka.

Prvom odlukom bi se pokrili budžetski izdaci od 70 miliona maraka. Dug bi na naplatu došao početkom 2027. godine, kada istječe mandat sadašnjem sazivu Vlade. Drugom odlukom o zaduženju iznos je mnogo veći, a rok dospijeća duga kraći - 91 dan od zaduženja.

- Odobrava se zaduženje FBiH putem emisije trezorskih zapisa Federacije radi prikupljanja sredstava za finansiranje izdataka utvrđenih Budžetom FBiH za 2024. godinu, u nominalnom iznosu do 170.000.000 KM - navodi se.

Ukupan iznos pet Vladinih odluka o zaduženju je skoro pola milijarde maraka. Zašto nova zaduženja ako je budžet rekordan i novca ima? 

- Ne znam na šta se odnosi zaduženje i ne mogu to da komentarišem. Mogu komentarisati svoj budžet i ako imate pitanja tu sam da odgovorim - poručio je Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH (NiP).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.