open-navfaktor-logo
search
Visoka kamata
Vlada Republike Srpske na berzi traži novih 25 miliona maraka, a do kraja godine mora vratiti 1,1 milijardu maraka
Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska zadužit će se 25 miliona maraka novom emisijom obveznica, a kamatna stopa koju je Vlada RS-a spremna da plati iznosi 5,8 posto.
19.04.2023. u 08:26
get url
text

Riječ je o dugoročnim obveznicama sa rokom dospijeća od pet godina, a aukcija je zakazana za 3. maj.

RS je u ovoj godini imoa dvije emisije obveznica kojim se zadužio 80 miliona maraka, po kamatnoj stopi od 5,5 i 5,8 posto.

Iako je za obje emisije planirala kamatu od 5,5 posto, Vlada RS-a je taj plan samo djelimično uspjela da ostvari.

U prvoj emisiji RS je uspio da dobije planiranu kamatu od 5,5 posto, dok je u drugoj postignuta kamata bila veća od planirane i iznosila je 5,8 posto, piše Capital.ba.

Republika Srpska je do sada imala 85 emisija obveznica i to 10 za izmirenje obaveza po osnovu stare devizne štednje, dvije emisije za izmirenje obaveza prema dobavljačima, jednu emisiju za izmirenje obaveza po izvršnim sudskim odlukama, 16 za izmirenje obaveza po osnovu ratne štete, u ukupnom iznosu od 1,05 milijardi i 56 emisija dugoročnih obveznica javnom ponudom u iznosu od 2,17 milijardi maraka.

Republika Srpska ove godine mora da vrati dugove 1,1 milijardu maraka, dok je prema okviru za zaduživanje u ovoj godini stvoren prostor da se dugoročno, kratkoročno i kroz garancije napravi 1,9 milijardi maraka novih obaveza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.