open-navfaktor-logo
search
Otvoren 15 dana
Vlada ZDK objavila poziv za subvencioniranje polovine minimalne plaće za mart
Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona objavilo je javni poziv za prikupljanje zahtjeva za odobrenje i dodjelu finansijskih sredstava za subvencioniranje 50 posto najniže neto plaće za mart 2020. godine.
15.04.2020. u 16:14
get url
text

Pravo na subvenciju imaju pravni i fizički subjekti registrirani za obavljanje djelatnosti na području ZDK kojima je Federalni štab civilne zaštite i Krizni štab FBiH zabranio rad od marta, a koji nisu raskinuli ugovore o radu s uposlenicima u periodu od 29. februara do 31. marta. 

Zahtjeve će razmatrati komisija Ministarstva za privredu, a na osnovu izvještaja Komisije Ministarstvo za privredu će predlagati Vladi ZDK-a donošenje odluka o odobravanju sredstava.

Radi povišenih mjera zaštite zdravlja ljudi izazvanih pandemijom koronavirusa COVID-19, ovjerene i potpisane zahtjeve za subvenciju potrebno je dostaviti isključivo putem pošte na adresu Ministarstva privrede Zeničko-dobojskog kantona.

Adresa, potrebni obrasci i lista djelatnosti koje su zabranjene naredbama Federalnog štaba civilne zaštite i Kriznog štaba FBiH, a koje mogu ostvariti pravo na subvenciju, mogu se preuzeti s internet stranice Zeničko-dobojskog kantona zdk.ba. Javni poziv ostaje otvoren 15 dana, a krajnji rok za dostavljanje zahtjeva je 30. april 2020. godine. 

Mjera subvencije polovine minimalne plaće za mart te cjelokupnog iznosa minimalne plaće za april, za što će javni poziv biti objavljen idućeg mjeseca, prva je interventna mjera Vlade Zeničko-dobojskog kantona za pomoć privredi zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa COVID-19.

Vlada je, također, liberalizirala korištenje sredstava Kreditno-garancijskog fonda i osigurala sredstva za subvencioniranje kamata, a u pripremi je i mjera pomoći za očuvanje likvidnosti malih i srednjih preduzeća u ZDK-u, saopćeno je iz Pres-službe ZDK-a.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.