open-navfaktor-logo
search
Epidemiološke mjere
Vodeći njemački virolog zagovara samoizolaciju od pet dana
Poznati njemački virolog Christain Drosten iz Univerzitetske bolnice Charite u Berlinu izjasnio se u svom redovnom podcastu na NDR-u za skraćivanje perioda samoizolacije na pet dana. Dosad je samoizolacija u Njemačkoj trajala dvije sedmice.
05.09.2020. u 21:55
get url
text

Drosten zagovara skraćenje samoizolacije jer misli da će to održati nivo prihvaćanja epidemioloških mjera u društvu, ali i dodaje kako je samoizolacija od pet dana "na samoj granici epidemiološki prihvatljivog".

Testiranje tek nakon samoizolacije

Ovaj virolog preporučuje onima u samoizolaciji da taj period ne troše na testiranje te da se testiraju nakon što im prođe period samoizolacije. Drosten smatra da su zaraženi koronavirusom najinfektivniji u periodu od pet dana, ali napominje da je to još nedokazana teza.

Njegova izjava izazvala je raspravu u njemačkoj javnosti pa je Drosten naknadno pojasnio da se njegov prijedlog odnosi na tzv. klastere inficiranih, a ne na sve općenito.

U svakom slučaju, njemačke savezne i pokrajinske vlasti su se dogovorile kako je za one koji dolaze u Njemačku iz rizičnih područja potrebno obavezno testiranje na koronavirus i petodnevna izolacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.