open-navfaktor-logo
search
Novi Zeland
Vojska izvukla tijela šest osoba stradalih u erupciji vulkana
Trupla žrtava izvučena su helikopterima u kojima je bilo osam elitnih pripadnika vojnih snaga
13.12.2019. u 08:38
get url
text

Vojska Novog Zelanda jutros je izvukla trupla šestero poginulih u erupciji vulkana, koja se desila početkom sedmice na Bijelom otoku.

Operaciju nije spriječila ni neposredna opasnost nove erupcije.

Trupla žrtava izvučena su helikopterima u kojima je bilo osam elitnih pripadnika novozelandske vojske, saopćila je policija.

Dva helikoptera poletjela su pred zoru iz Whakatanea na Bijeli otok, gdje je u erupciji vulkana u ponedjeljak poginulo najmanje 16 ljudi koji su kao tursiti boravili na otoku.

Nakon pet sati iščekivanja policija je saopćila da je većina tijela izvučena i prenesena na fregatu Wellington usidrenu na pučini.

- Šest tijela uspješno je izvučeno s Bijelog otoka i sada su na fregati Wellington - rekao je zamjenik policijskog načelnika John Tim, ne otkrivajući jesu li pronađena trupla drugih dviju žrtava.

Šest žrtava locirano je pomoću bespilotnih letjelica prije početka operacije.

Policija je porodice žrtava dovela blizu otoka brodom na kojemu je prije operacije održana maorska molitva.

Većina od 29 preživjelih još je u bolnici, 22 na Novom Zelandu i seda, u Australiji, navodi se u novim izvještajima, jer su zadobili teške opekotine.

- Svi pacijenti, koji su još u kritičnom stanju, zahtijevaju intenzivno liječenje - rekao je Ashley Bloomfield, ministar zdravstva Novog Zelanda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.