open-navfaktor-logo
search
Većinom žene i djeca
Vojska u Nigeriji "slučajno" bombardirala selo, poginulo 85 ljudi
Najmanje 85 osoba poginulo je usljed "slučajnog" bombardiranja sela u državi Kaduna, koje su izvele Nigerijske zračne snage (NAF).
05.12.2023. u 11:26
get url
text

- Trećeg decembra navečer, dok su se mještani okupljali u selu Tudun Biri u državi Kaduna za proslavu Mawlida, avion NAF-a bombardirao je selo - saopćila je Nigerijska nacionalna agencija za upravljanje hitnim situacijama.

Sjeverozapadni regionalni ured dobio je informacije od lokalnih dužnosnika da je do sada pokopano 85 tijela, a potraga za stradalima još traje.

Mallam Jamalu, jedan od mještana sela Tudun Biri, kazao je da su većina poginulih žene i djeca, a da je u incidentu povrijeđeno više od 50 osoba. Dodao je da je većina ranjenih u kritičnom stanju i izrazio zabrinutost da će se broj smrtnih slučajeva povećati.

Vojska je ranije demantirala da se takav incident dogodio u regiji, a trenutno ne daje nikakve komentare.

Guverner Kadune Uba Sani rekao je da je bombardiranje sela "šokantno" i pozvao na hitnu istragu incidenta.

Povjerenik države Kaduna za unutrašnju sigurnost Samuel Aruwan, izjavio je da je NAF "slučajno" izveo bombardiranje tokom rutinske operacije protiv terorista.

Nigerija se već neko vrijeme suočava s napadima naoružanih bandi, kao i terorističkih organizacija Boko Haram i ISWAP u različitim dijelovima zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.