open-navfaktor-logo
search
Automafija
"Volan": Purkoviću 26 mjeseci zatvora zbog krađa vozila i iznude novca od vlasnika
Puniša Purković (1964), zvani Puki, pripadnik takozvane automafije sa Pala, osuđen je pred Sudom Bosne i Hercegovine na dvije godine i dva mjeseca zatvora, nakon što je Sud razmotrio i prihvatio sporazum o priznanju krivnje koji je optuženi ranije sklopio sa Tužilaštvom BiH. 
09.06.2023. u 13:32
get url
text

Purković je bio optužen u okviru predmeta Danilo Cicović i drugi, poznatiji kao predmet "Volan", u kojem traje suđenje pripadnicima organizovane kriminalne grupe za krađu vozila.

On je ranije, u prisustvu advokata, priznao svoje učešće u okviru organizovane kriminalne grupe, u krađama motornih vozila, iznudi novca za njihov povratak i ostalim nezakonitim radnjama, zajedno sa drugim pripadnicima grupe.

Sporazumnim priznanjem krivice odrekao se prava na suđenje, kao i prava žalbe na presudu, koju mu je Sud izrekao na temelju sporazuma.

Osim zatvorske, Purkoviću je kao sporedna izrečena i novčana kazna u iznosu od 32.000 KM, koje je dužan uplatiti u korist budžeta BiH u roku od godinu. 

Također mu je oduzeta nezakonito stečena imovinska korist od 12.000 KM, koje mora uplatiti u roku od tri mjeseca. 

U kaznu zatvora uračunato mu je vrijeme koje je proveo u proitvoru. 

- Puniša Pruković je, između ostalog, oglašen krivim što je postao pripadnik grupe za organizirani kriminal, koja grupa je radi kontinuiranog sticanja materijalne koristi organizovana radi prethodno planiranog i dogovorenog otuđenja skupocjenih putničkih motornih vozila ili onih čija je potražnja na tržištu povećana, iznuđivanja novca za povrat vozila njihovim vlasnicima, rastavljanja otuđenih vozila u dijelove, a potom prodaje tako rastavljenih dijelova, sve s namjerom prikrivanja krivičnog djela, izvršitelja, porijekla predmeta i njihovih pravih vlasnika, te krijumčarenja i prodaje otuđenih vozila na teritoriji Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Optuženi Puniša Purković, također, je nakon što su drugi pripadnici grupe u više navrata izvršili otuđenje putničkih motornih vozila, s ciljem da sebi i drugima pribavi protupravnu imovinsku korist, od vlasnika otuđenih vozila vršio iznude novca za povrat istih - saopćio je Sud BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.