open-navfaktor-logo
search
Nakon problema u Indiji
WHO pozvao države: Odmah potrebno 10 miliona doza vakcina
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je danas zemlje da doniraju vakcine protiv COVID-19 za vakcinisanje najugroženijih u 20 siromašnih država koje vakcine još nisu dobila.
26.03.2021. u 21:38
get url
text

Poziv je uslijedio nakon što je Indija, ključni dobavljač programa za razmjenu vakcina COVAX, prioritet dala lokalnim potrebama.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je programu COVAX potrebno 10 miliona doza kako bi se u 20 zemalja obuhvatili zdravstveni radnici i stariji ljudi.

- COVAX je spreman za isporuku, ali ne možemo isporučiti vakcine koje nemamo. Bilateralni sporazumi, zabrane izvoza, nacionalizam vakcina i diplomatija vakcina izazvali su distorzije na tržištu s grubom nejednakošću u ponudi i potražnji - upozorio je Tedros na konferenciji za novinare, prenosi The Guardian.

Dodao je da 10 milionad oza nije puno i nije ni približno dovoljno.

Indija, najveći svjetski proizvođač vakcina, izjavila je u petak da će prioritet dati domaćim potrebama. Ovaj potez pogodit će zalihe COVAX-a jer je dio vakcine AstraZenece proizveo Indijski institut za serum.

Tedros se zahvalio Indiji na dosadašnjem izvozu i rekao da je njihov potez "razumljiv" s obzirom na sve veće zaraze. Dodao je da su u toku razgovori s Indijom kako bi se pronašao balans između lokalnih i međunarodnih potreba.

Do sada je COVAX isporučio 32 miliona doza vakcina u 61 zemlju, ali 36 zemalja još uvijek čeka da vakcine započnu sa vakcinisanjem.

Tedros je istakao da očekuje da će 16 od ovih 36 zemalja prve doze vakcina dobiti u iduće dvije sedmice, ali preostalih 20 još čeka.

On je rekao da bi zemlje trebale raditi zajedno kako bi osigurale da vakcinisanje počne svuda širom svijeta u prvih 100 dana 2021. godine, koji ističu 10. aprila.

Stariji savjetnik WHO-a Bruce Aylward naveo je da su u toku razgovori sa dobro opskrbljenim zemljama o donacijama i da su neke izrazile "pozitivan interes". Nije ih imenovao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.