open-navfaktor-logo
search
Provodi se istraga
Za sutra najavljen protest, iz Tužilaštva HNK pojašnjavaju zašto napadač na Enisu Klepo nije iza brave
U Jablanici će sutra biti održani mirni protesti u znak podrške Enisi Klepo, koju je pretukao vlasnik hotela u kojem je radila.
08.08.2023. u 18:56
get url
text

VEZANI TEKST - Enisa Klepo, radnica koju je pretukao poslodavac: Udarao me u glavu šakama

Enisu Klepo (28) 1. augusta brutalno je pretukao vlasnik hotela "Jablanica", Amir Džafić, nakon što je najavila otkaz i tražila da joj se isplati zarađena plaća za juli.

Džafić je iste večeri priveden, nakon što je Enisina majka pozvala policiju, ali za njega nije zatražen pritvor, iako je djevojci nanio teške tjelesne povrede, uključujući dvostruki prijelom u predjelu očne duplje, zbog čega je mogla izgubiti vid.

S obzirom na to da je ovaj slučaj izazvao ogromno uznemirenje i interesovanje javnosti poslali smo upit Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona sa pitanjem zbog čega je Džafić nakon svega pušten na slobodu.

Iz Tužilaštva HNK u odgovoru na naš upit su naveli da je Tužilaštvo odmah po saznanju o događaju uključeno u ovaj slučaj i da je od Policijske uprave Konjic dobilo "izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv A. Dž. (1979) iz Jablanice".

VEZANI TEKST - Da li je inspekcija nakon premlaćivanja Enise Klepo kontrolisala hotel u Jablanici?

- Na osnovu tog izvješaja Tužilaštvo je donijelo naredbu o provođenju istrage zbog krivičnog djela teška tjelesna povreda iz čl. 172. st. 1. KZ F BiH počinjenog na štetu oštećene E. K., iz Jablanice. Osumnjičeni je  1. augusta 2023. godine po lišenju slobode od policijskih službenika PU Konjic zadržan 24 sata, a potom po naredbi tužioca zadržan još 24 sata, u kojem roku je osumnjičeni ispitan, te je pribavljena određena dokumentacija od Policijske uprave Konjic. S obzirom na to da nisu ispunjeni zakonski razlozi za predlaganje pritvora prema osumnjičenom, istraga u ovom predmetu je nastavljena u redovnoj proceduri - naveli su iz Tužilaštva.

Dodaju da u saradnji sa PU Konjic provodi sve planirane istražne mjere i radnje u cilju utvrđivanja stvarnog činjeničnog stanja u navedenom slučaju.

- Postupajuća tužiteljica naložila je provođenje medicinskog vještačenja po vještaku medicinske struke, kao i vještačenje CD – videozapisa snimka sa lica mjesta, te je planirano ponovno saslušanje svjedokinje - oštećene i svjedoka, kao i osumnjičenog u Tužilaštvu - kazali su. 

Tužilaštvo će po potrebi, ističu dalje, preduzeti i druge istražne radnje za kojima se ukaže potreba, te će po završetku istrage i prikupljanja svih dokaza donijeti tužilačku odluku u ovom predmetu.

Ovaj događaj izazvao je ogroman revolt javnosti i suosjećanje sa napadnutom radnicom, koja je u svojoj ispovijesti novinarima navela detalje surovog napada kojeg je preživjela. 

VEZANI TEKST - Zakazani protesti u Jablanici u znak podrške Enisi Klepo, koju je brutalno pretukao vlasnik hotela

- Nasilje nad jednom ženom, ugrožavanje radničkih prava, zajedno nas je kao društvo zgrozilo i ujedinilo s ciljem zaustavljanja nasilja nad ženama i zaštite radničkih prava, posebno u Jablanici, gdje nažalost nije prvi put da se krše radnička prava - poručili su organizatori sutrašnjeg protesta.

Protest organizira Udruženje žena "Nere" u saradnji sa Udruženjem žena "Most" Jablanica, Udruženjem "Dignitet" Mostar, Udruženjem "Inicijativa građanki i građana" Mostar, Udruženjem žena "Univerzum" Mostar i Udruženjem "Ja bih u EU" iz Sarajeva.

Planirano okupljanje u ulici Doljanka u 18 sati, a zatim će kolona ići ulicom Komuna Vejle, zatim Zlatnih ljiljana i Nikole Bojanovića do ulice Omladinsko šetalište.

- Mirnim protestima u Jablanici želimo poslati poruku podrške sugrađanski Enisi Klepo, ženi žrtvi nasilja, ali i da ćemo kao nevladnin sektor pratiti razvoj ovog slučaja i da nećemo stati dok se nasilje nad ženom, nezaštićenom radnicom, ne kazni - poručili su organizatori.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.