open-navfaktor-logo
search
Zabrinjavajuće
Za tri godine 465 krivičnih djela i prekršaja maloljetnika u ZDK
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona nastavljaju i u 2020. godini realizaciju projekta "Povećanje sigurnosti u školama", u svim odjeljenjenjima prvih razreda srednjih škola u svih 12 općina i gradova u Zeničko-dobojskom kantonu.
25.02.2020. u 09:05
get url
text
Vršnjačko nasilje ilustracija
Vršnjačko nasilje ilustracija

Razloga za to je mnogo, a najistaknutiji su 465 prekršaja i krivičnih djela koji su počinili u posljednje tri godine maloljetnici u ZDK, ali i pokazatelj da sa početkom kontinuiranog prisustva službenika policije i stručnjaka INZ-a broj prekršaja i nedjela stagnira ili opada.  

Erna Terzić i Sanela Kaknjo iz Službe za školsku higijenu INZ-a navoda da se „edukacije provode metodologijom radionica koje vode zdravstveni radnik Službe za školsku higijenu Instituta i policijski službenik koji obavlja poslove rada policije u zajednici MUP-a ZDK.

- Učenike podijelimo u četiri grupe, svaka dobije pitanja na koja odgovaraju "svojim riječima - ističe Terzić i dodaje: 

Pitanja su vezana za njihovo mentalno zdravlje, stres, vršnjačko nasilje, potrebe koje imaju u tom uzrastu, te kako zadovoljavaju te potrebe. Potiču se na promišljanje kome mogu da se obrate, od koga da zatraže pomoć.

U drugoj grupi pitanja su ona oko odgovornosti, obaveza i pravima maloljetnika, koja su to neprihvatljiva i kažnjiva ponašanja, šta učenici sami treba da prepoznaju i prijave, imamo dio posvećen cyber nasilju, ali i narkoticima, odlascima u kladionice ili nargila barove.

- Učenicima se ukazuje na njihovu kaznenu odgovornost, te sankcije koje, iako maloljetni, mogu dobiti i oni i roditelji - kaže Kaknjo.

Ovaj projekt ima svoju punu opravdanost kad se uzmu u obzir rezultati koje postiže u protekle dvije godine, prvo u osnovnim, pa u srednjim školama ZDK, ali i uporište u rezultatima aktivnosti Uprave policije na terenu, vidljivi kroz izvještaj o broju počinjenih krivičnih djela i prekršaja, čiji su počinioci maloljetnici, učenici srednjih i osnovnih škola u ZDK.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.