open-navfaktor-logo
search
Evropska komisija
Za ukidanje regulative o pomjeranju sata 84 posto anketiranih
U anketi je učestvovalo 4,5 miliona ispitanika iz svih EU 28 zemalja, što je dosad najveći broj učesnika u bilo kojoj od javnih konsultacija pokrenutih od EK
31.08.2018. u 16:06
get url
text
Evropska komisija o ukidanju direktive o pomjeranja vremena
Evropska komisija o ukidanju direktive o pomjeranja vremena

Evropska komisija objavila je preliminarne rezultate online ankete o pomjeranju sata zbog prelazaka na ljetnje i zimsko računanje vremena u Evropi prema kojem se 84 posto učesnika ankete izjasnilo za ukidanje regulative o pomjeranju sata.

- Prema preliminarnim rezultatima ankete, 84 posto ispitanika izjasnilo se u korist ukidanja pomjeranja vremena na satovima dva puta u toku godine - saopćila je EK.

U anketi je učestvovalo 4,5 miliona ispitanika iz svih EU 28 zemalja, što je dosad najveći broj učesnika u bilo kojoj od javnih konsultacija pokrenutih od EK.

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc izjavila je kako su milioni Evropljana učestvovali u anketi jer su željeli da se njihov glas čuje.

- Poruka je veoma jasna: 84 posto njih ne žele više da pomjeraju vrijeme na satovima. Mi ćemo se ponašati u skladu s tim i pripremiti odluke koje ćemo predložiti Evropskom parlamentu i Vijeću, koji će potom odlučiti zajedno - rekla je Bulc.

Iz EK su poručili da će konačni rezultati ankete biti objavljeni u narednim sedmicama.

Napomenuli su da je od 1980-ih godina EU postepeno uvodila zakonodavstvo koje su prihvatile članice složivši se da koordiniraju promjenu vremena na satovima u skladu s tim. Podsjećaju da od 1996. godine svi Evropljani pomjeraju satove za jedan sat unaprijed posljednje nedjelje u martu i jedan sat unazad posljednje nedjelje u oktobru.

- Svrha tih pravila bila je da se harmonizuje vrijeme u EU kako bi se prevazišli problemi najviše u oblasti transporta i logističkom sektoru, koji su nastajali zbog neusaglašene primjene promjene vremena na satovima tokom godine - navodi EK i dodaje:

"Paralelno s aranžmanom o vremenskom ulasku u EU, države članice primjenjuju tri različite vremenske zone ili standardno vrijeme - odluka o standardnom vremenu je nacionalna nadležnost."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.