open-navfaktor-logo
search
Finansijska kretanja
Zašto banke u BiH ne plaćaju PDV, šta može donijeti uvođenje poreza na njihov ekstraprofit?
Nekoliko zemalja Evropske unije uvelo je porez na ekstraprofit banaka, a o toj opciji ozbiljno razmišljaju i u susjednoj Hrvatskoj.
15.08.2023. u 08:29
get url
text

VEZANI TEKST - Banke u BiH nastavile s blagim pooštravanjem kreditnih standarda

S obzirom na to da u Bosni i Hercegovini djeluju mahom inostrane banke, da li bi došlo do eventualnih negativnih posljedica za klijente u BiH?

- Teoretski da, ali za jedan određeni, relativno duži vremenski period. Velike finansijske institucije rade raspodjelu troškova, i ako procijene da se na jednom tržištu bilježi konstantan pad, između ostalog reagovat će i na način da podignu cijenu svojih usluga na drugim tržištima.

No, to se u u dogledno vrijeme neće desiti u BiH - objašnjava za Faktor Admir Čavalić, federalni zastupnik Stranke za BiH i predsjednik Odbora za ekonomiju i finansijsku politiku Parlamenta Federacije BiH.

Ističe da je trenutno mnnogo važnije pitanje razbiti bankocentričnost finansijskog sektora.

- Imamo 23 banke u BiH i one drže finansijski monopol u državi. Nužne su promjene, u prvom redu trebalo bi se razmisliti o osnivanju investionih fondova - naglasio je Čavalić. 

Banke u BiH ne plaćaju porez na dodatnu vrijednost (PDV). Zašto?

- To je odluka vlasti BiH i Uprave za indirektno oprezivanje. Radi se o njihovom diskrecionom pravu. S druge strane, banke plaćaju određene poreze koji proizlaze iz fiskalnih i parafiskalnih nameta - kaže naš sagovornik.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.