open-navfaktor-logo
search
Saopćeno iz Pentagona
Zbog napetosti sa Rusijom američki nosač aviona ostaje u Mediteranu
Američki ministar odbrane Lloyd Austin odlučio je ostaviti u Sredozemnom moru nosač aviona koji je trebao poći u misiju u Perzijskom zaljevu, ne bi li "umirio" Evropljane usred napetosti s Rusijom, objavio je Pentagon.
29.12.2021. u 08:24
get url
text

- Ministar odbrane je naredio desantnoj grupi USS Harry S. Truman da ostane u operativnoj zoni evropske komande (Eucom), umjesto da se uputi u operativnu zonu glavne komande (Centcom), kao što je bilo planirano - kazala je za AFP čelnica Pentagona koja je htjela ostati anonimna.

Ne spominjući napetost zbog Ukrajine koja zajedno sa zapadnim saveznicima optužuje Moskvu da na njenoj granici gomila desetke hiljada vojnika radi moguće invazije, čelnica američkog ministarstva odbrane istaknula je da ova promjena rute "svjedoči o potrebi neprestane prisutnosti u Evropi".

- Ona je nužna kako bismo pred našim saveznicima i partnerima potvrdili zauzimanje za našu zajedničku odbranu - dodala je.

USS Harry Truman i njegova desantna grupa uplovili su 14. decembra u Sredozemno more, s namjerom da kroz Sueski kanal dođu u Perzijski zaljev.

Rusija i Sjedinjene Američke Države dogovorile su se da će 10. januara organizirati pregovore o Ukrajini i o evropskoj sigurnosti, dva dana poslije održat će se sastanak NATO-a i Rusije, a zatim i krug pregovora u okviru Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS) osnovane u vrijeme hladnog rata radi poticanja dijaloga Istoka i Zapada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.