open-navfaktor-logo
search
Korona i inflacija
Zbog porasta cijena energije Amerikanci duguju 22 milijarde dolara za komunalne usluge
Amerikanci su shrvani inflacijom u cijelosti, najviše zbog poskupljenja energije. Prema podacima CPI-a u prošloj godini energetski indeks porastao je za 34,6 posto. Samo u maju energetski je indeks skočio 3,9 posto, prirodni plin osam posto, a indeks električne energije 1,3 posto.
29.06.2022. u 12:25
get url
text

Cijene energije u domaćinstvima rastu, osim prirodnog plina čije su cijene malo podignte u posljednjih 10 godina. Od početka pandemije koronavirusa, cijene su skočile na visoke vrijednosti koje nisu viđene od 2008. godine. Uz to ide i visoka inflacija, što je uzrok da milioni Amerikanaca ne mogu platiti račune za komunalne usluge.

Nije tajna da se Amerikanci muče spojiti kraj s krajem u današnjem okruženju s višim životnim troškovima, ali jedno od pet domaćinstava izjavilo je da nije bilo u mogućnosti platiti svoj komunalni račun u cijelosti ili uopće barem mjesec dana u prošloj godini.

Mark Wolfe, izvršni direktor National Energy Assistance Directors Association (NEADA), kaže za Select da prosječni američki energetski dug iznosi otprilike 1.000 dolara, s tim da neke porodice još više zaostaju. A ukupni dug Amerikanaca za komunalne usluge zabilježen je na oko 23 milijarde dolara na kraju februara 2022. 

S obzirom da pristupačnost energije postaje sve veći problem, mnoge države i agencije za pomoć s niskim primanjima se uključuju kako bi izbjegli da ljudi izgube struju i zrak u kući, CNBC.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.