open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Tirani
Zemlje regije spremne smanjiti naknade za finansijske transakcije
Zemlje zapadnog Balkana pristale su smanjiti naknade za finansijske transakcije u cijeloj regiji usklađivanjem svojih propisa s onima zemalja u Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA) ove godine, rekao je povjerenik EU-a za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi na konferenciji za novinare.
01.03.2024. u 15:51
get url
text
Bankomat

Čelnici šest zemalja Zapadnog Balkana - Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije - sastali su se u četvrtak u Tirani kako bi razgovarali o reformama koje su potrebne kao uvjet za pristup jedinstvenom tržištu EU-a.

Evropska komisija je u novembru usvojila novi plan rasta za zapadni Balkan, podržan predloženim šest milijardi eura za reforme i mehanizam za rast, s ciljem unapređenja pogodnosti članstva, poticanja privrednog rasta i pomoći procesu proširenja.

Kako bi mogle iskoristiti prednosti plana rasta, zemlje moraju riješiti dugotrajna pitanja sa svojim susjedima.

Predloženi finansijski paket, koji će se sastojati od oko dvije milijarde eura u bespovratnim sredstvima i četiri milijarde eura u koncesijskim zajmovima, pokriva razdoblje 2024.-2027.

Jedno od ključnih pitanja koje zemlje Zapadnog Balkana moraju riješiti su naknade za transakcije. Albanski premijer Edi Rama, koji je bio domaćin summita, rekao je da su one trenutno šest puta veće u regiji u usporedbi sa zemljama EU-a.

Regija će također nastaviti s naporima da poboljša i ubrza granične prijelaze u svim zemljama. Osim toga, složili su se uspostaviti zajedničko središte za istraživanje i inovacije i implementirati projekt za pružanje besplatnog Wi-Fi-ja u javnim prostorima širom regije kao dio plana rasta koji omogućuje EU, rekao je Varhelyi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.