open-navfaktor-logo
search
Mračan dan
Zvaničnici iz Donjecka tvrde: U ukrajinskom napadu na tržnicu ubijeno 25 ljudi
U napadu ukrajinske vojske na grad Donjeck poginulo je 25 ljudi.
21.01.2024. u 15:05
get url
text

Denis Pušilin, predsjednik takozvane Narodne Republike Donjeck, kazao je u objavi na svom Telegram kanalu da je ukrajinska vojska izvršila napad na tržnicu u Donjecku.

Napominjući da je na mjestu događaja obavljen uviđaj, Pušilin je rekao:

- Informacija da je u napadu poginulo 25 ljudi je potvrđena, a najmanje 20 ih je povrijeđeno. Među njima je dvoje djece u srednje teškom stanju. Ima i teško povrijeđenih osoba, kojima se pruža potrebna medicinska pomoć.

Takozvani gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin, također je izjavio da je napad bio "strašan" te je dodao:

- Ukrajinska vojska odlučila se osvetiti bespomoćnim stanovnicima Donjecka za njihove neuspjehe na frontu. Ovo je još jedan mračan dan u historiji grada.

Nisu date informacije o vrsti oružja koje je korišteno u napadu.

Ukrajinske oblasti Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson nezakonito su pripojene Rusiji ukazom koji je potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin 30. septembra 2022. godine.

U saopćenju ruskog Ministarstva odbrane navodi se da je spriječen pokušaj ukrajinske vojske da bespilotnim letjelicama napadne elemente na ruskoj teritoriji.

Navedeno je da su četiri bespilotne letjelice oborene u Smolenskoj oblasti u Rusiji, te da je bespilotna letjelica oborena i u oblasti Tula. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.