open-navfaktor-logo
search
Spinovi Beograda
Bivši načelnik Vojno-bezbjednosne agencije Srbije: U priču o oružju iz Tuzle ne vjerujem
Kakva je namjera srbijanskih vlasti i šta se krije iza priče o tome da je teroristička grupa koja je izvršila napad na Kosovu oružje nabavljala u Tuzli, pokazat će se u narednom periodu. No u tu priču malo ko vjeruje. Momir Stojanović, bivši načelnik Vojno-bezbjednosne agencije Srbije (VBA), jedan je od onih koji u tome ne vide realnu mogućnost. 
05.10.2023. u 10:16
get url
text

VEZANI TEKST - Sigurnosne agencije u BiH nemaju informacije o kupovini oružja u Tuzli: Radoičić bio u BiH u junu i to u Banjoj Luci

- Što se tiče informacije da je od januara do septembra to naoružanje ilegalno nabavljano iz Tuzle, odnosno Bosne i Hercegovine, ja ne spadam u one koji ne vjeruju u takvu informaciju s obzirom na kompliciranost takve cijele operacije. Ako bi se ispostavilo da je to tačno, onda bi to ukazivalo da je stanje sigurnosti u Republici Srbiji potpuno alarmantno. Ne samo na prostoru Kosova, već na prostoru uže Srbije.

S obzirom na udaljenost sjevera Kosova od Bosne i Hercegovine i na mogućnost da se takva količina naoružanja prošvercuje do Kosova, ja ne spadam i ne vjerujem u tu priču, ali pravo je optuženog da se brani svim sredstvima.

Prije će biti da je dio tog naoružanja možda došao autobusom kojim su hodočasnici iz Novog Sada došli i zatečeni su u manastiru Banjska. O tome se spekulira javno, kao i da su šesterica njih (napadača) prebačena tim autobusom, a potom su se pripojili toj grupi. Sve to je na odgovarajućim institucijama iz sektora sigurnosti da provjere a onda nadležne institucije da informiraju javnost ove zemlje šta je od toga tačno - kazao je Stojanović za Euronews Serbija.

Vođa terorističke grupe sa sjevera Kosova Milan Radoičić, prema evidencijama bh. sigurnosnih agencija, ove godine u Bosnu i Hercegovinu ušao je samo jednom, kada je u junu iz Beograda avionom doputovao u Banju Luku.


 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.