open-navfaktor-logo
search
Vanredni press
Hrvatska vojska objavila detalje pada helikoptera
Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske održalo je vanrednu pres-konferenciju zbog pada helikoptera u more kod Zlarina.
27.01.2020. u 14:58
get url
text

Tamo je stigao i ministar Damir Krstičević koji se prvi obratio javnosti. Nakon njega kratko se obratio Mirko Šundov.

-Jedan pilot je pronađen, nažalost preminuo je. Iskrena sućut, već smo bili kod porodice- rekao je ministar odbrane Damir Krstičević, dodajući da je razlog pada helikoptera za sada neutvrđen.

Načelnik Glavnog štava Hrvatske vojske Mirko Šundov kazao je da je nakon dojave, naređena obustava leta svih helikoptera Kiowa dok se ne utvrdi razlog pada.

-Pokrenuli smo sve mehanizme za spašavanje- dodao je Šundov.

Riječ je uzeo komandant Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

-Sućut porodici poginulog u nadi da za drugog još ima nade. Helikopter je iz nepoznatih razloga udario u vodu. Drugi helikopter je ostao na mjestu. Ribari su izvukli jedno tijelo na obalu, napravljena je reanimacija. Nisu uspjeli, moj kolega je preminuo. Stariji kolega je imao preko 2.500 sati naleta, a mlađi 1.500- rekao je Križanec.

-Prema trenutnim informacijama koje imamo od drugog helikoptera, došlo je do naglog udara u more. Nismo imali nikakve predznake, pozive. Dok se ne izvuče helikopter iz mora i dok ne izvučemo sve detalje, ne možemo ništa zaključiti. Zadaća se izvršavala onako kako je bila planirana. Predmetna ruta bila je iz Zemunika preko Vodica do Lore, to je bila destinacija- objasnio je.

Oko 11 sati kod Zlarina u more je pao vojni helikopter Kiowa Warrior. Poginuo je pilot, za drugim članom posade se traga. Zbog porodica nisu željeli objaviti imena dvojice vojnika.

- U helikopteru Kiowa Warrior bila su dva člana posade. Za drugim članom posade pokrenuta je intenzivna akcija traganja i spašavanja u koju su uključeni helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Obalna straža Hrvatske ratne mornarice kao i operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova te spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik. Ministarstvo obrane, Hrvatska vojska i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo duboko su potreseni zbog nemilog događaja i izražavaju sućut obitelji preminulog pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, objavili su iz MORH-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.