open-navfaktor-logo
search
Racije
Izraelska vojska ubila dvoje Palestinaca na Zapadnoj obali, pretukli oca i njegovu tromjesečnu bebu
Anadolija
13.03.2024. u 09:03
get url
text
Najmanje dvoje Palestinaca je ubijeno, a četvero je povrijeđeno usljed vatre koju je izraelska vojska otvorila ispred hitne pomoći bolnice u gradu Dženinu, na sjeveru okupirane Zapadne obale.
Zdravstveni zvaničnik iz državne bolnice Dženin rekao je da su izraelske snage otvorile vatru na grupu Palestinaca ispred hitne pomoći državne bolnice "Halil Suleiman" u Dženinu.
Zvaničnik je naveo da je poginulo dvoje Palestinaca, a povrijeđena četiri.
Očevici su naveli i da je izraelska vojska, u pratnji buldožera, u zoru upala u grad Dženin i izbjeglički i buldožerima počela uništavati infrastrukturu.
Naveli su i da je došlo do oružanih sukoba između Palestinaca i izraelske vojske, te da su se s vremena na vrijeme čule eksplozije.
Vojne snage otvorile su vatru na grupu Palestinaca ispred hitne pomoći u dvorištu bolnice "Halil Suleiman".
Očevici su naveli da se izraelska vojska povukla iz izbjegličkog kampa Dženin nakon racije, koja je trajala oko pet sati.
Lokalni izvori su naveli da su izraelske snage, u pratnji vojnih buldožera, izvršile raciju na izbjeglički kamp Balata na istoku Nablusa i na naselje Al-Hashshashin u kampu.
Izvori su naveli da je došlo do oružanog sukoba između izraelskih snaga i Palestinaca, ali nisu dali informacije o tome da li je u sukobu bilo mrtvih ili povrijeđenih.
Izraelski jevrejski doseljenici napali su imovinu Palestinaca u selu Burin na sjeveru okupirane Zapadne obale, a izraelska vojska pretukla je i povrijedila tromjesečnu bebu i njenog oca, prenosi Anadolija.
Kako navodi palestinska novinska agencija WAFA, jevrejski doseljenici koji žive u ilegalnom naselju Givat Ronin, istočno od sela Burin, na jugu Nablusa, napali su selo Burin pod zaštitom izraelske vojske.
Jevrejski doseljenici su tokom napada zapalili jedno vozilo i uništili još dva. Izraelska policija je također upala u selo iz nekoliko pravaca i koristila bojeve metke i bombe sa suzavcem.
Nasser al-Najjar, jedan od vođa pokreta Fatah u Burinu, rekao je da su jevrejski doseljenici u pratnji vojske napali kuće na istoku sela.
Crveni polumjesec Palestine objavio je da je izraelska vojska u selu Burin u vozilu pretukla i povrijedila 35-godišnjeg oca Palestinca i njegovu tromjesečnu bebu.
U saopćenju se navodi da su povrijeđeni otac i beba prevezeni u bolnicu radi liječenja.
U napadima izraelskih snaga i ilegalnih jevrejskih doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Al-Qudsu (Jerusalem) od 7. oktobra 2023. ubijena su 432 Palestinca, a oko 4.700 je povrijeđeno.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.