open-navfaktor-logo
search
Nema nade
Kandić o odlikovanju Handkeu: Vučić započeo rat protiv civilizovanog svijeta
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je 9. maja jedno od najviših državnih odlikovanja negatoru genocida Peteru Handkeu, austrijskom književniku i dobitniku Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu.
11.05.2021. u 16:20
get url
text

VEZANI TEKST - Vratio se na mjesto zločina: Handkeu u Višegradu Kusturica uručio nagradu

Vučić je Handkeu uručio Orden Karađorđeve zvijezde prvog stepena, a ukaz o njegovoj dodjeli književniku donesen je još u februaru 2020. godine.

- Mnogo vam hvala. Srbija ovim pokazuje zahvalnost svom akademiku i prijatelju Handkeu. Hvala vam na svemu što činite za Srbiju. Danas sam ponosan što mogu da kažem da prkosnu Srbiju ni veliki ni njihove sluge nisu uspjeli da pokore - kazao je Vučić, koji kao i Handke ne priznaje genocid u Srebrenici iz 1995. godine uprkos presudama Haškog tribunala.

- Predsjednik Srbije je dodjelom Ordena Karađorđeve zvijezde Handkeu započeo rat protiv civilizovanog svijeta, susjeda i svakog od nas u Srbiji koji nosimo sramotu počinjenog genocida i masovnih zločina srpskih snaga u ratovima 90-tih. Ni tračka nade nema - objavila je 11. maja na svom Twitter nalogu Nataša Kandić, nekadašnja direktorica Fonda za humanitarno pravo (FHP) i osnivačica Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima (REKOM).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.