open-navfaktor-logo
search
Zvanični podaci
Kosovska policija: Ubijena tri napadača, jedan uhapšen
Sigurnosna situacija na području sela Banjska u općini Zvečan, na sjeveru Kosova i dalje je napeta, saopćila je kosovska policija, navodeći da su u razmjeni vatre dosad ubijena tri člana "kriminalne grupe", javlja Anadolija.
24.09.2023. u 17:55
get url
text

VEZANI TEKST - Ubijena trojica napadača u Banjskoj, zatvoreni granični prijelazi Jarinje i Brnjak

- Policijske akcije sprovode se prema planovima i dešavanjima na terenu, reagujući u samoodbrani na napade na policijske službenike, čiji su životi ugroženi. Prema zvaničnim informacijama sa terena prilikom razmjene vatre, potvrđeno je ubistvo još dvojice napadača, koji su bili maskirani, uniformisani i teško naoružani, a potvrđeno je i hapšenje uniformisanog i naoružanog napadača. Kao posljedica napada, jedan službenik Policije Kosova zadobio je uglavnom lakše povrede - saopćila je policija.

Dodaje se da su tokom policijskih akcija na lokaciji koju su napadači koristili pronađena logistička oprema, sumnjiva vojna vozila, vojna uniforma, kao i oružje i municija različitog kalibra.

- Također, policijske jedinice su tokom obavljanja rutinske kontrole vozila, na području sela Rudare, lišile slobode četiri osumnjičena lica kod kojih je zatečeno nedozvoljeno držanje radio aparata, a za koje se sumnja da su povezani sa kriminalnim grupama. Sve dalje radnje protiv njih će se poduzimati u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima - navode iz policije i dodaju:

- Dosadašnje službene informacije potvrđuju ubistvo trojice napadača, hapšenje jednog napadača, hapšenje četvorice osumnjičenih, kao i identifikaciju značajne količine oružja, municije i različite opreme. Kosovska policija nastavlja pozivati kriminalne grupe da se predaju pravosudnim organima i istovremeno poziva građane na saradnju sa organima za sprovođenje zakona, u interesu smirivanja situacije i opšte bezbjednosti.

Premijer Kosova Albin Kurti ranije je održao konferenciju za medije na kojoj je saopćio da se u dvorištu manastira u Banjskoj nalazi 30 teško naoružanih osoba te je naveo da nije riječ o civilima već vojnim i policijskim licima.

U nedjelju, u tri sata iza ponoći, na sjeveru Kosova ubijen je jedan policajac, a dva su povrijeđena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.