open-navfaktor-logo
search
Razgovarao sa Kurtijem
Lajčak u Prištini: Sastajem se s komandantom KFOR-a i šefom EULEX-a, ne trebamo čekati da se desi nešto loše
Premijer Kosova Albin Kurti sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosovo i Srbije Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.
13.12.2022. u 21:23
get url
text

VEZANI TEKST - Gabriel Escobar u Prištini: Vojska Srbije ne može na Kosovo

Lajčak je izjavio nakon sastanka da kao diplomata smatra da je mnogo bolje da se barikade na sjeveru Kosova uklone političkim sporazumom, a ne buldožerima.

Kako je kazao, ne može govoriti o detaljima razgovora sa premijerom Kurtijem, ali kazao je da će sutra boraviti u Beogradu u pokušaju pronalaženja rješenja za krizu na sjeveru Kosova.

- Imali smo dugu diskusiju sa premijerom Kurtijem, razgovarali smo o brojnim pitanjima i morate da razumijete da neću iznositi detalje, jer smo usred moje misije, jer sutra nastavljamo sa sastancima u Beogradu, ali večeras se sastajem sa komandantom KFOR-a i šefom EULEX-a kako bih čuo njihovu procjenu situacije na terenu i pokušat ćemo da pronađemo moguće rješenje, jer ovo nije dobro i mislim da ne treba da čekamo da se desi nešto loše - naglasio je Lajčak.

Dodao je da tenzije ne pomažu nikome i da nijedna normalna osoba nije srećna zbog ove situacije na sjeveru. Kazao je da se neće upirati prst u nekog krivca, već "ćemo dati sve od sebe da pronađemo najbolje rješenje".

Specijalni izaslanik Escobar je rekao da je na sastanku sa premijerom Kurtijem razgovarano o situaciji na sjeveru Kosova kako bi se pronašlo rješenje za ublažavanje nastale situacije.

U kratkoj izjavi za medije, Escobar je kazao da je na sastanku jasno iznio stav za Zajednicu općina sa srpskom većinom, a tema razgovora je, kako je istakao, bio i francusko-njemački prijedlog.

- Razgovarali smo o potrebi da svi ostanu mirni i potrebi da se fokusiramo na proces dijaloga koji vodi Evropska unija, ali smo jasno stavili do znanja i očekivanja da treba da počnemo da razgovaramo o implementaciji Zajednice općina sa srpskom većinom, bio sam jasan. Tako da se nadamo da ćemo u bliskoj budućnosti imati rješenje u ovoj kriznoj situaciji. Veoma sam ohrabren što je predstavnik EU ovde i izrazio sam podršku njegovim naporima da napreduje u francusko-njemačkom prijedlogu - naglasio je Escobar.

Escobar se jučer odvojeno sastao sa premijerom Kurtijem i predsjednicom Vjosom Osmani, dok je danas imao i sastanke sa liderima opozicije.

Do posjete Lajčaka i Escobara dolazi u vrijeme krize na sjeveru Kosova, gdje lokalni Srbi od subote drže blokiranim magistralne puteve kod Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, zbog hapšenja Dejana Pantića, bivšeg pripadnika Kosovske policije, koji je osumnjičen za umiješanost u organizovanje napada na službenike CIK-a i Policije Kosova prošle nedelje. Pantiću je u ponedjeljak određen sudski jednomjesečni pritvor.

Kosovska policija je danas saopćila da je sigurnosna situacija na sjeveru Kosova nepromijenjena, te da su i dalje "prisutne barikade na putevima koje su postavile kriminalne grupe" i da su i dalje zatvorena za kretanja ljudi robe dva granična prijelaza na sjeveru Kosova, Jarinje i Bernjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.