open-navfaktor-logo
search
Negira odgovornost
Miloševićev portparol Dačić o ratnim 90-im: Ja nisam bio na frontu, ništa loše nisam uradio
Predsjednik Narodne Skupštine Srbije Ivica Dačić imao je aktivnu političku karijeru u krvavim devedesetim godinama, kao portparol Socijalističke partije balkanskog krvnika Slobodana Miloševića. 
02.07.2021. u 18:56
get url
text

U intervjuu za DW Dačić je govorio, između ostalog, i o tome. Upitan da li osjeća ličnu odgovornost za sve ono što se dogodilo devedesetih godina, Dačić je kazao:

- Pa slušajte, kad je ne osjećaju oni koji su bili u OVK, što bih ja osjećao? Ja sam bio političar, isto kao i Aleksandar Vučić. Ja nisam bio na frontu. Razumijete?

Znači, sa druge strane, ništa loše nisam uradio, niti sam bilo kome nešto loše nanio. Postoje različite ocjene, a ocjene o mom radu mogu da budu političke i one se dobijaju na izborima. Mi smo izgubili na izborima 2000. godine.

Novinar DW-a upitao je Dačića šta misli o genocidu u Srebrenici, "više od osam hiljada ljudi je ubijeno u Srebrenici za dva-tri dana".

- Jeste, ali znate li koliko je ubijeno na drugim mjestima? Je li znate koliko je ubijeno hiljada ljudi, "u istom danu, četa đaka"...

Ponovo je Dačić povukao paralelu između bh. entiteta Republika Srpska i Kosova pa upitao novinara koji je Albanac. 

- A što ne bi moglo? A što vi Albanci mislite da imate više prava da pravite svoje države, nego Srbi na teritoriji drugih država - rekao je Dačić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.