open-navfaktor-logo
search
Pozvali na djelovanje
Most: Promjena izbornog zakona u BiH nacionalni je interes Hrvatske
Hrvatska parlamentarna stranka Most je u četvrtak upozorila da je promjena izbornog zakona u Bosni i Hercegovini od vitalne važnosti za opstojnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH, pozvavši hrvatski državni vrh i predstavnike Hrvata u BiH da učine sve kako bi se Hrvatima omogućilo legitimno političko predstavljanje na svim razinama.
28.07.2022. u 14:28
get url
text

Most je pozvao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova, predsjednika RH Zorana Milanovića, te sve političke predstavnike Hrvata u BiH da u sljedećih šest sedmica iskoriste sva svoja demokratska, legitimna politička i diplomatska sredstva kako bi se Hrvatima u BiH omogućilo legitimno političko predstavljanje na svim nivoima. 

Također, pozivaju da im se omoguće sva ona prava koja su im, kako navode, bila zagarantovana potpisivanjem Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma.

Most je upozorio i na "brojne pritiske prema Hrvatima u BiH te histeriju bošnjačkih stranaka, radikalnih aktivista i dijela medija prema visokom predstavniku međunarodne zajednice Christianu Schmidtu, zbog moguće izmjene izbornog zakona", prenosi Hina.

- Iako su suštinske promjene izbornog zakona, koje su navodno trebale uslijediti još jučer, samo vraćanje dijela od onoga što Hrvatima kao konstitutivnom narodu pripada, zapanjujuća je agresivnost i netrpeljivost bošnjačkih stranaka prema građanima hrvatske nacionalnosti - upozorava Most u saopćenju. 

Smatraju i da je očito kako su svi pritisci na visokog predstavnika urodili plodom te je odluka prolongirana na sljedećih šest sedmica, uz jasnu poruku Schmidta da se stranke u BiH moraju prvo same probati dogovoriti. No, ocjenjuje Most, poznavajući historiju dogovora i pregovora s bošnjačkim strankama, do toga je gotovo nemoguće doći. 

- Dok bošnjačke stranke stvaraju pritisak i organiziraju proteste ispred ureda visokog predstavnika zato jer se drugom narodu djelomično vraćaju oteta prava, neki politički predstavnici Hrvata u BiH kao i u Hrvatskoj, s tim mrvicama se zadovoljavaju i čekaju da se promjena izbornog zakona dogodi sama od sebe - ocjenjuju u Mostu i dodaju: 

- Gospodo, ništa se ne događa samo od sebe, za sve se moramo izboriti sami! Izbor legitimnih političkih predstavnika u sva tijela u oba entiteta, a posebno u Dom naroda Federacije BiH i Predsjedništvo BiH je minimum potreban za ostvarenje ravnopravnijeg položaja Hrvata u BiH - poručuju.

Most naglašava i da je promjena izbornog zakona od vitalne važnosti za opstojnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH, ali i nacionalni interes Republike Hrvatske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.